Историята е от пловдивска болница, а към важното отделение няма асансьор

Майки носят на ръце децата си цели три етажа, за да стигнат до така важната за тях рехабилитация.

Историята е от пловдивска болница, където по Здравна каса се лекуват деца с неврологични заболявания от цяла Южна България.

През тези стълби минава пътят на стотици майки към надеждата - детето им скоро да ходи спокойно.

Три етажа са си истинско приключение, дори когато носиш в себе си само дамска чанта. Представете си какво е, ако в ръцете си имаш 5-6 годишно дете?

Родители на деца с увреждания излизат отново на национален протест

На стълбището има монтирана платформа за по-тежките случаи.

„Платформата е включена, но обясняваме и предупреждаваме майките, че е необходимо като пристигнат долу, да известят, за да се свали платформата и да се качи майката до съответния етаж”, обясни проф. Елена Илиева.

А всеки месец, от тук преминават 200 деца от цяла Южна България.

Основният проблем е детската церебрална парализа. При Криси – за щастие, е в лека форма. Но тя и майка й идват тук от родния Златоград по 10 дни всеки месец. И така вече – пет години. Болничната й стая е два етажа над рехабилитацията, пак по стълбите.

„Като идваме от провинцията за 10 дни, естествено носим много куфари и всичко това … до петия етаж – трудно е, но се налага”, заявява майката на Криси.

Но не мислят да се отказват.

Голяма част от апаратурата на отделението е от дарения, включително и от Българската Коледа. А сградата е строена, когато прабабата на Криси е била на нейните години.

От ръководството обясниха, че събират средства за изграждането и на външен асансьор. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.