Екип от археолози попада на находката, чийто аналог е открит единствено в римския град Виминациум в днешна Сърбия

Огромна тракийска гробница откриха български учени в най-голямата могила на Балканския полуостров - Малтепе край пловдивското село Маноле. Екип от археолози попада на находката, чийто аналог е открит единствено в римския град Виминациум в днешна Сърбия.

Ще мине ли АМ "Струма" през древния град Скаптопара?

Покривът на гробницата се показа на 5 метра от върха на 26-метровата могила. Той не е куполен, а квадратен. Предполага се, че гробницата затрупана вътре е с внушителни размери.

Ще сложат ли край на археологическите разкопки на "Скаптопара"?

Гробницата на Малтепе е точно копие на римската императорска гробница на Марк Аврелий Керин, но край Маноле не е погребан римски император. Около покрива на гробницата открили пет бронзови монети.

В ЗАЩИТА НА ДРЕВНО СЕЛИЩЕ: Протест в Благоевград

„Тъй като траките са вярвали в безсмъртието, в задгробния живот, това е обредът, който е свързан с плащането на лодкаря да пренесе душата в отвъдното пространство в подземния свят през реката Стикс”, каза директорът на музея.

Месец ще отнеме на археолозите да достигнат до вътрешността на гробницата. Преди тях обаче иманяри са влезли в гробницата. Прокопали са 40 метров тунел надолу. Все още не е ясно дали са отмъкнали нещо отвътре. Жителите на Маноле се надяват откритието да съживи селото им.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.