Новите технологии - помагат или контролират живота ни?

Москва е на едно от първите места в света по въвеждане на нови технологии. С това се похвали местната управа, която събра журналисти от цял свят, за да ги запознае с "умната" столица на Русия. 

Робот-аватар ще обслужва клиенти

Така ги наричат - "умни градове". Те знаят кога се събуждате, кога излизате, колко и какъв боклук изхвърляте, с кого и къде се виждате, от какво страдате, колко знаете. Те трябва да са по-безопасни, по-удобни, по-икономични, по-чисти. Но те са и градове на тоталния контрол.

12 любопитни факта от света на технологиите (ВИДЕО)

 „Ние имаме глобална система за събиране на данни, включваща  166 хиляди видеокамери, които позволяват да осигуряваме безопасност и сигурност. На първо място по отношение на движението по улиците. Тези камери са инсталирани на практика върху всички жилищни сгради, входовете, офис сградите и т.н.”, каза Владимир Черников , ръководител на Департамента за регионална сигурност и борба с корупцията в Москва.

Минироботи построиха най-миниатюрния дом

Освен наблюдение, системата разполага и със софтуер за разпознаване и анализ. Това означава, че движението на всеки един човек може да бъде проследено навсякъде, където има камери.

За представителите на правителството наблюдението е форма на превенция, която гарантира спокойствието на гражданите.

Вижте още по темата в материала на Генка Шикерова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.