Това е един от трите големи празника в източноправославния календар, посветени на Дева Мария

На 8 септември Православната църква отбелязва големия празник Рождество Богородично. Това е един от трите големи празника в източноправославния календар, посветени на Дева Мария. Нарича се още Малка Богородица.

На три дни път от Йерусалим - в Назарет, живели праведните Йоаким и Ана. Били щедри и милосърдни, но нещастни, защото нямали дете. Чудото се случило, когато ангел Господен им възвестил, че молитвите им са чути: „Ти ще родиш благословена дъщеря. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречеш Мария”, казал на Ана той. Когато навършила три години, родителите завели Мария в Йерусалимския храм и предали своята единствена рожба в служба на Бога. 

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Божията майка в беда или тежка работа. Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита. Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.

На празника на много места в страната се провеждат събори.

Във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия. Храмов празник чества един от най-знаковите български православни манастири - Роженската света обител "Рождество Богородично". По традиция на празника на манастира, когато се изнася за литийно шествие чудотворната икона на Роженската Света Богородица, идват клирици от Света Гора – Атон.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.