Ще се повишат ли цените?

Заради дъждовното лято, производителите на грозде се оплакват от по-слаба реколта. В Югозападна България почти навсякъде вече е обран сортът Мерло. Качеството на продукцията тази година е под средното ниво заради болестите, причинени от дъждовете.

След дъждовната пролет стопаните очаквали плодородна година. Но когато горещото лято се забавило, лозарите се сблъскали с проблеми.

Ще пием ли по-скъпо вино тази зима?

"Като качество реколтата е малко под средното. Причината за това са градушките, дъждовете, а после и сушата през лятото", заяви производителят Петър Илиев.

Според агронома Костадин Попов късната пролет и дъждовете са дали отражение на отделни сортове, от които тази година има по-малки добиви. Създали са се условия за развиване на гъбични болести. Дъждовете са се отразили добре на по-ранните сортове грозде, но на други са нанесли тежки щети, заяви агрономът.

РЕКОЛТА ПОД ВЪПРОС: 38 000 декара унищожени от пороите (ВИДЕО)

По-лошата реколта вече дава отражение на пазара, където гроздето е по-скъпо в сравнение с миналата година.

"Ще има разлика в цените, тъй като количеството е по-малко. Цените са по-високи с около 15% спрямо миналата година", каза още Попов.

Тази година всички сортове грозде зреят по-рано от обичайното. Затова се очаква кампанията по брането да приключи още в края на септември.

Репортер: Антон Чавдаров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.