Президентът още не е подписал оставката на главния секретар на МВР

Указът за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР все още не е подписан от президента. Причина за това била липсата на съгласувателна процедура от страна на Министерския съвет. Това заяви самият Румен Радев в Казанлък.

А в понеделник Съветът на управляващата коалиция ще търси нов заместник на транспортния министър Ивайло Московски. След като преди дни номинираният Александър Манолев сам оттегли кандидатурата си.

Липсата на президентски указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР блокира тази седмица процедурата по гласуването на новите министри от парламента. Преди да положи президентския си подпис под документа Румен Радев аргументира защо се е получило забавянето.    

Президентът Радев: Няма как да подпиша указ, когато не е спазен законът

„У нас, някак си, се превърна в норма прегазването на закона. А когато някой го спазва вие ме питате защо? Аз няма как да подпиша указ, при положение че няма съгласуване, което законът изисква. И аз съм го обяснил, където трябва. Законът трябва да се спазва на най-високо ниво, ако искаме той да се спазва и по-надолу”, аргументира отказа си президентът Румен Радев.

Действащият главен секретар на МВР Младен Маринов заяви, че чака подписването на указа за освобождаването си.

„ Не очаквайте от мен да коментирам неща, които не са в моята компетенция. Това, което Конституцията и законите изискват от мен, аз съм го направил”, каза гл. комисар Младен Маринов, който е номиниран за министър на вътрешните работи.

„Смятам, че липсата на президентски указ се дължи на технически проблем, а не на търсенето на политическа конфронтация. Срокът беше доста кратък, а президентът имаше пътуване в чужбина и вероятно това не му е позволило да подпише документа”, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Все още не е ясно кога ще бъдат гласувани министерските оставки

На свой ред вицепремиера Красимир Каракачанов заяви, че не знае да има някакво напрежение между институциите.  

„ Президентът е длъжен да подпише указ. В края на краищата не може да не го подпише”, коментира Каракачанов.

И докато номинацията за шеф на МВР е ясна, в понеделник ГЕРБ се обсъди с коалиционните си партньори ОП името на новия кандидат за министър на транспорта.

„Важно е да чуем тяхното мнение. В момента се обсъждат едно-две конкретни имена”, заяви Цветан Цветанов.

Липсата на съгласуване между президента и изпълнителната власт пролича и по друга политическа тема. След като стана ясно, че тази година Бойко Борисов, а не Румен Радев ще ръководи българската делегация за Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„МВнР нотифицира в ООН премиера като ръководител на българската делегация без абсолютно никакво уведомяване и координация с президентството”, коментира темата президентът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.