Заловеното количество е над 700 кг

Рекордно е количеството хероин, задържано на граничния пункт "Капитан Андреево" през последните два дни. Задържаните 712 килограма са на стойност  50 милиона лева по цени на съдебната система. Разбит канал или случаен удар?

Хероинът е открит в два камиона с иранска регистрация. По документи те са пътували от Иран за Австрия. Превозвали са гипскартон - наркотикът е бил скрит между плоскостите, затова и е било трудно рентгенът да го хване.

Задържаха хероин за милиони на "Капитан Андреево"

Когато в четвъртък вечерта ирански камион минава през рентгена на ГКПП "Капитан Андреево", по нищо не личи, че вътре има близо 350 килограма хероин.

Митничарите правят обстойна проверка, защото има рискови критерии  - като произход и вид стока.

 „Хероинът е бил опакован и поставен между самите плоскости, които са плътно слепени една до друга”, обясни окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

 Ден по-късно на Капитан Андреево пристига друг тир по същото направление Иран - Австрия, със същата стока. Той също е проверен и отново са открити над 350 килограма хероин.

„Това е за момента най-голямото количество хероин, задържано на наша граница”, каза Георги Георгиев от Агенция „Митници”.

 „България винаги географски е стояла на един от пътищата на трафика на наркотици, така че е съвсем нормално когато полагаме усилия да задържаме големи количества”, коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Според разследващите не става въпрос за канал, а за инцидентна или първа пратка по този маршрут.

Двамата ирански шофьори са задържани за 72 часа от прокуратурата. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Ако бъдат осъдени, ги грози затвор до 20 години и глоба до 300 000 лева.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.