Присъдата е задължителна, но съдът няма механизъм да я наложи

Международният съд нареди на Съединените щати да облекчат санкциите срещу Иран, наложени след като Вашингтон се изтегли от споразумението. Магистратите обявиха, че трябва да бъде разрешен вносът на хуманитарни стоки като храна и лекарства.

НАПРЕЖЕНИЕ В ООН: Сблъсък между САЩ и Иран, Макрон - с критики към Тръмп

Съединените щати са категорични, че съдът няма юрисдикция по въпроси, свързани с националната сигурност. Присъдата обаче е задължителна, но съдът няма механизъм, по който да я наложи.

След решението американският държавен секретар Майк Помпейо обяви, че САЩ денонсират договора си с Иран от 1955 г., който установява икономически и консулски отношения между двете страни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 
Техеран твърдеше, че санкциите, подновени, след като администрацията на Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран, са в нарушение на иранско-американския договор за приятелство. 
Помпейо каза, че денонсирането на договора е трябвало да стане още преди десетилетия. Той подчерта, че Иран използва МНС за политически и пропагандни цели. 
Пред репортери в Държавния департамент Помпейо обвини Иран, че заплашва американските представителства в Ирак. Според него Иран е източникът на настоящата заплаха за американците в Ирак. "Нашите разузнавателни данни в това отношение са убедителни. Можем да видим ръката на аятолаха и неговите последователи в подкрепа на атаките срещу Съединените щати", каза първият дипломат на САЩ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: Елена Димитрова