Прокуратурата го обвиняваше за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване

Алексей Петров - невинен. Осем години след ареста му по мега акцията „Октопод”, спецсъдът го оправда напълно на първа инстанция. А до момента това дело струва на България над 1,2 милиона лева.

Съдът оправда Алексей Петров по всички шест обвинения за рекет, принуда, изнудване, заплаха за убийство и разгласяване на държавна тайна.

„Само загубихме 8 години време и много пари”, заяви адвокат Ина Лулчева.

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров

Всичко започна през 2010 г. С една от най-мащабните акции на МВР, наречена „Октпод”. А за глава на „октопода” беше посочен Алексей Петров.

„Няма нищо лично, има само изпълнение на професионалните ми задължения като министър на вътрешните работи”, заяви тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Година по-късно мегаделото „Октопод” беше разделено на три отделни дела. Само едно от тях влезе в съда, другите бяха прекратени. А голяма част от обвинените, включително Алексей Петров, осъдиха България заради начина, по който са извършени арестите, за бавно правосъдие и други нарушения. Обезщетенията са за над 1 200 000 лева.

ЗА РЕКЕТ И ИЗНУДВАНЕ: Алексей Петров се изправя пред Темида

„Това е безумно дело, казахме го в самото начало. Октоподът е във властта. Тези, които и сега са във властта”, заяви адвокат Васил Василев.

Междувременно, основният подсъдим - Алексей Петров, беше атакуван с гранатомет. Основният свидетел Георги Цветанов загина в катастрофа. Друг свидетел беше нападнат с брадва. Съдията започнал процеса - Румяна Ченалова се сдоби с обвинения и самата тя се превърна в подсъдима. Единият прокурор се сдоби с няколко дисциплинарни производства, вторият беше отстранен заради натиск върху свидетели.

И финално, съдът реши, че Алексей Петров не е извършил нито едно от престъпленията, в което е обвинен. А самият той реши да не говори пред медиите.

И все пак - присъдата не е окончателна. Това е едва първа инстанция, а след нея има още две.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.