Там най-вероятно са погребвани котки, които са живеели и служили в храмовете

Археолози откриха мумифицирани животни в няколко древноегипетски гробници в района на некропола Сакара, намиращ се в околностите на Кайро. Сензационната находка беше обявена от министъра, отговарящ за древните паметници Халед ал-Анани.

В Сакара са открити три гробници от епохата на Новото царство /около 1570-1070 г. до новата ера/ и четири от Древното царство /2780-2263 г. преди новата ера/.

„Гробниците от епохата на Новото царство са използвани за погребването на мумифицирани котки“, каза ал-Анани. Той добави, че там най-вероятно са погребвани котки, които са живеели и служили в храмовете. Открити са няколкостотин мумифицирани тела на животни.

В отделен саркофаг са намерени и стотици мумифицирани скарабеи, открити са мумии на кобри, крокодили и лъвове.

Тракийската гробница в село Свещари ще бъде консервирана и реставрирана

Новите открития ще бъдат изложени за посетители от 15 ноември в музея, намиращ се в района на Сакара. Изложбата ще продължи един месец.

Халед ал-Анани обеща, че до края на тази година ще бъдат обявени две нови важни археологически открития, които са направени наскоро в Египет.

В археологическия комплекс Сакара в околностите на египетската столица се намира един от най-древните некрополи. Първите погребения там датират още от епохата на Първата династия фараони /XXXI — XXIX век до нашата ера/. Един от най-прочутите паметници на Сакара е стъпаловидната пирамида на Джосер.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.