Различни специалисти запознават младите хора с работата си

Базарът на професиите се провежда за четвърти път в София. Целта на организаторите е чрез него да помогнат на децата на възраст между 8 и 16 години да изберат професия като ги срещат с истински професионалисти, които им разказват какво правят и какво представлява тя, съобщава БГНЕС.

СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК 

„Тук под един покрив сме събрали 15 компании, които са се ангажирали да покажат с какво се занимават. Сред тях са пожарникари, енергетици, химици, лаборанти, еколози, инженери, 3D артист, ГИС специалисти. Обръщаме внимание и на една нова професия, която навлиза у нас – киберсигурността“, обясни изпълнителният директор на Българската мрежа на глобалния договор на ООН Дарина Георгиева.

Децата се запознаха и с професиите на радио и телевизионния водещ, актьорите, хореографа, дендролога, музиканта, социалния предприемач, спортиста. Пътят към спортните успехи им разкри Антония Григорова.

Как образованието осигурява успешно бъдеще?

Според Георгиева бъдещето на професиите е свързано с технологиите.

„Много деца са насочени към математиката, програмирането и въобще към техническите науки. Повечето професии в бъдещето ще бъдат свързани с технологиите независимо дали са инженерни или не. Всяка една от тях ще бъде преплетена като с нишка през почти всички професии“, заяви тя.

Георгиева е убедена още, че децата са готови да започнат да се учат практически по избраната от тях професия още на 14 години.

„Децата още на 14 години са готови да работят, но законодателството ни не го позволява. Това е начинът да усетят колко е хубаво да създават нещо независимо какво е то“, подчерта изпълнителният директор.

Пред щанда за 3D сканиране е ученикът Андраник Мелконян, който харесва всичко свързано с техниката.

„Уча лазерно оптична техника. Когато кандидатствах видях тази специалност и реших да вляза. След това обаче се оказа, че е много интересно и най-вероятно ще продължа да се занимавам с нещо подобно. Засега смятам да уча инженерство като най-вероятно ще работя по специалността си“, заяви Мелконян.

Според него всичко се създава от инженерите и той иска да създава някакви неща. 18 годишното момче се похвали, че заедно с класа му и Българската академия на науките наскоро създали холограма на статуетка на Васил Левски.


Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.