Спирането на помпена станция заради дълг към енергото щеше да остави без вода 17 села

Град Кубрат ще има вода. Кризата, която започна в понеделник, заради спирането на тока в сградата на местното вик, е разрешена.  Причината  „ЕНЕРГО ПРО” да прекъсне захранването са натрупани задължения от 3 млн. лева. А спирането на помпената станция щеше да остави без вода града и 17 села. Два дни местната управа и енергийното дружество преговаряха за начините, по които да започне изплащане на сумата. Днес по обяд общинският съвет взе решение да гарантира дълга на водното дружество и даде права на кмета да тегли кредит, с който да погаси дълговете.

ЗАРАДИ ДЪЛГОВЕ: Кубрат и още 17 села остават без вода?

 „На първи етап в първото тримесечие ВиК „Меден кладенец” да изплати 25 хил.  лева последващо шестмесечие до юни на 2019 тодина да изплати още 50 хил. лева и община Кубрат да намери формулата и в частност кмета на общината  да предложи пред общинския съвет по какъв начин да бъде обезпечен и поет дълга на ВиК дружеството към „ЕНЕРГО ПРО””, каза председателят на общинския съвет Хюсеин Юмеров.

„Да, това беше нашето предложение, което съгласувахме с кмета и с общинския съвет и беше начина да се пристъпи към изпълнение на съответното решение”, обясни председателят на управителния съвет на дружеството Ангел Ангелов.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.