Поводът е 50-годишният му юбилей от Мексико '68

Двукратният олимпийски шампион Боян Радев събра шампиони и медалисти на 50-годишния си юбилей от спечелването на втория си златен олимпийски медал от Мексико '68.

На церемония, организирана от Българския олимпийски комитет (БОК), именитият ни борец получи специално отличие от президента на Международната федерация по борба (UWW) Ненад Лалович. Призът му бе връчен от Цено Ценов, вицепрезидент на UWW  и президент на европейската борба, който му поднесе и поздравителен адрес от Лалович.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Боян Радев е епоха, плакат на световната борба - заяви и Ценов. - Той откри нов е етап от развитието на класическата борба. А и не веднъж сме давали примери за притегателната сила на хората от спорта към изкуството. И Боян Радев е един от тях. Той е най-изявеният колекционер не само в България, но и в света. Той е човек, от който всички се нуждаем."

Сред гостите бяха много олимпийски шампиони и медалисти от големи първенства, като Мария Гроздева, Петър Киров, Ваня Гешева, Здравка Йорданова, Валентин Райчев, Йорданка Благоева, Живко Вангелов и др., както и Слави Славов, личен треньор на Боян Радев.

"Думите "икона" и "велик" са много малки за личност, като Боян Радев - каза председателят на БОК и олимпийска шампионка Стефка Костадинова. - Не случайно ти си първият, който бе удостоен с първото отличие на МОК "Пиер дьо Кубертен". Ти си част от историческото наследство на България.
Човек, който е пример за младите, а на нас ни даваш светлина, сила и дух."

Самият Боян Радев благодари за вниманието и изрази гордост, че тази награда идва 50 години след спечелването на олимпийската му титла в Мексико 68. "Няма какво да искам още, доволен съм от всичко, което съм постигнал - заяви шампионът. - Може би ми се иска още съвсем малко, като да направя още една-две изложби."

И в типичния си стил се пошегува с другия ни двукратен олимпийски шампион в борбата Петър Киров. "Поздравявам и Петър Киров, той през моето полувреме е играл борба, все пак нещо е научил от мен", заяви с усмивка Радев.

Киров също тази година чества 50 г. от спечелването на първата си олимпийска титла от Мексико 68. Второто му злато е в Мюнхен 72, а Боян Радев става за първи път олимпийски шампион в Токио 64.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.