Коментират експертите Мажд Алгафари и Димитър Гърдев

Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП проведоха мащабна операция в редица градове на страната - София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. При нея бяха задържани 43-ма души, заподозрени в участие в схема за финансиране на терористични операции. В събота трябва да тане ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения.

Разкритите действия без съмнение представляват заплаха за националната ни сигурност, коментираха в ефира на „Събуди се” експертите Мажд Алгафари и Димитър Гърдев.

Това са едни пари, които никой не вижда и те не се използват само за тероризъм, а и за проституция, наркотици и всякакви други нелегални дейности”, заяви Алгафари.

Мащабна акция у нас: Арестуваха чужденци, превеждали пари на терористи (ВИДЕО)

Гърдев пък коментира, че срещу подобни схеми трябва да се действа безкомпромисно, защото в противен случай участниците в тях ще се множат.

Трябва да се реагира на всяка една такава структура, тъй като това затруднява работата на всички подобни”, смята експертът по сигурност.

Той подчерта, че логистиката, с чиято организация се предполага, че са се занимавали задържаните, никак не е безобидна.

По този начин българи влизат в контакт с опасни хора и има риск от радикализация”, каза още Гърдев.

Мажд Алгафари изрази надежда, че прокуратурата ще успее да докаже вината на арестуваните, защото по принцип това не било никак лесно.

Фактът, че са намерени само 32 000 евро при обиските в рамките на спецакцията, не означава, че комисионните на посредниците не са били за милиони”, каза Алгафари.

Според него у нас функционират още подобни престъпни мрежи.

Целия разговор гледайте във видеото по-долу.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.