По информация на NOVA има и още един арестуван

Арести в ТЕЛК - Ловеч. При акция на ГДБОП и прокуратурата е задържана шефката на комисията д-р Донка Минкова. По информация на NOVA има и арестуван мъж, който е бил в ролята на посредник между пациенти и лекари.

„След оперативна разработка на ГДБОП, касаеща длъжности лица от ТЕЛК - Ловеч, преди около година Окръжната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство за подкуп. В рамките на досъдебното производство вчера бяха извършени изземвания на документи, компютри и телефони от 17 адреса в Ловешка област”, заяви окръжният прокурор Валентин Вълков.    

По думите му в момента се провеждат разпити на множество свидетели, една част от тях – от ромски произход, които в последните години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК - Ловеч с определен, в повечето случаи, надвишен процент на инвалидност.

„В една не малка част от случаите лицата, които са получавали такива решения, не са били с такива налични заболявания”, каза още Вълков.

„Всички от ТЕЛК – Ловеч са замесени. Тоест, цялата комисия плюс, на този етап, още един-двама лекари”, заяви още Валентин Вълков.

Подкупът за лекарите е бил, за да освидетелстват здрав пациент или да завишат процента инвалидност.

„Започва се от 200-300 лв. и стига до 1000 лв.”, обясни Вълков.

Заловената лекарка е била с над 20 000 в джоба си, а посредникът – с 16 000 лева. А пациентите – десетки. Адресите са 17 на територията на цялата област.

Подкупът за лекарите е бил, за да освидетелстват здрав пациент или да завишат процента инвалидност.

„Започва се от 200-300 лв. и стига до 1000 лв.”, обясни Вълков.

Заловената лекарка е била с над 20 000 в джоба си, а посредникът – с 16 000 лева. А пациентите – десетки. Адресите са 17 на територията на цялата област.

„За съжаление, тази дейност е превърната в бизнес. Има цели села, които се издържат по този начин. Огромни махали. Това е абсурд”, заяви Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

Участниците в схемата са били наблюдавани в продължение на една година.

„Предстои внасяне на искане за задържане под стража на тези две лица.  В следващите дни след преценка и анализ на събраните доказателства ще се прецени колко още лица ще бъдат привлечени като обвиняеми”, каза още той.

"Големият проблем е моралът на лекарите, които в крайна сметка са лицата, които дават възможност на други лица, които нямат такива увреждания да се възползват от финансови средства незаконно", заяви директорът на ГДБОП Ивйло Спиридонов .

По думите му професията на лекарите е една от най-хуманните и етиката и моралът трябва да са на съвсем друго ниво.

"Отправям молба към лекарското съсловие да не се поддават на такива практики”, каза още той.

Стотици милиони източени с фалшиви ТЕЛК-решения в цялата страна

Вижте пресконференцията на Окръжна прокуратура- Ловеч:

Ръководството на ловешката болница бе изненадано от ареста. Наложи му се да сформира нов екип, за да продължи работата на комисията.

„От тази сутрин разбрах, че трябва да бъде променен съставът на ТЕЛК и председателя на ТЕЛК. ТЕЛК-а работи, гражданите се приемат по график, както са извикани с писма. Няма, никаква промяна”, заяви д-р Румяна Нановска, директор на МОБАЛ – Ловеч

А от ГД БОП, обявиха че ще има и още арести.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.