Задържаните мъже са автори на няколко обира за стотици хиляди левове

Разкриха група касоразбивачи в Бургас. Задържаните мъже са автори на няколко обира за стотици хиляди левове. При грабежите те са използвали сериозни технологии за заглушаване на алармените инсталации. Затова от районната прокуратура искат да се ограничи свободната продажба на техника за заглушаване.

Двамата арестувани са с богати досиета. От май 2017 до юни 2018 година обрали големи складове и заложна къща в Айтос.

„Дръжте крадеца”: Мъж задига стекове с цигари във Видин (ВИДЕО)

„Парични суми в български лева, цигари и алкохол и забележете-златни накити в количество повече от 6,5 кг на приблизителна стойност над 294 000 лева”, обясни окръжният прокурор Георги Чинев.

Винаги действали по един и същи начин-избирали обекти без физическа охрана и пробивали дупка в стената.

„След разбиването на стените са използвани специални устройства, с които са заглушавани СОТ - охранителните системи”, обясни Мануел Манев, наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура в Бургас.

„Имат изключително добра логистика. Вещи са в техническите си познания и умения”, обясни старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДВ МВР-Бургас.

Най-големият им удар - над 6 килограма златни накити, е с разбиването на тази заложна къща в Айтос.

Обектът е на една от централните и  изключително оживени улици в Айтос. Служители обаче днес отказват да ни разкажат какво точно се е случило преди една година.

Експерти обясняват, че достъпът до т.нар тапи за заглушаване на СОТ става все по-лесен. Затова прокуратурата иска да се ограничи свободната продажба на такава техника.

Двама от задържаните са с повдигнати обвинения.

„Това не са обикновени крадци. Това са лица от н.нар „тежък криминален контингент””, заяви старши комисар Калоян Калоянов.

Ако вината им бъде доказана, могат да получат наказание затвор от 10 до 20 години, както и конфискация на имуществото им.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.