Отличията бяха връчени на церемония в Зала 1 на НДК

Българският филм "Прасето" на Драгомир Шолев спечели три от наградите на 23-ия „София филм фест”, наградата на публиката отиде при "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов, а румънският филм "Чудовища" на Мариус Олтеану си тръгна с Голямата награда "София - град на киното".

Отличията бяха връчени на церемония в Зала 1 на НДК преди официалното закриване на фестивала с филма на Агнешка Холанд "Мистър Джоунс", съобщава БТА. Между отделните награди квартет "Славей" припяваше химна на фестивала "Нека бъде светлина", което предизвика много усмивки сред присъстващите.

ГОСТ НА "СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ": Полският режисьор Агнешка Холанд пристигна у нас

На сцената на 23-ия „София филм фест” рок музикантът Кирил Маричков беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос към музиката и киното. 

„Тази година отбелязваме 50 години от фестивала "Уудсток" и също толкова от основаването на руската група "Цветы" на Стас Намин”, коментира директорът на „София филм фест” Стефан Китанов при връчването на наградата.

“София мийтингс” търси новите звезди на европейското кино

„Днес, в рамките на „София филм фест”, гледах един филм "20 години Щурците", а преди две години празнувахме 50 години, което е повече от групата на Стас Намин”, каза Кирил Маричков. Той благодари на покойните си родители, че са го научили защо демокрацията е по-добра от тоталитаризма и че изкуството изисква сериозно отношение. 

Голямата награда "София - град на киното" беше връчена от председателя на журито Ник Пауъл, който описа филма "Чудовища" като високохудожествен и много човечен. Наградата за победителя - режисьорът Мариус Олтеану, е осигурена от Столичната община и представлява диплом и парична премия от 7 000 евро, каквато ще получи и продуцентът на филма.

Носителят на "Оскар" Павел Павликовски на "София филм фест"

Специалната награда на журито за филм от международния конкурс беше присъдена на "Прасето" на Драгомир Шолев, а наградата за режисура - на Нора Фингшайд за филма "Извън системата". За най-добър български филм беше отличен "Прасето", който грабна и наградата на ФИПРЕССИ.

Наградата на критиката за най-добър балкански филм беше присъдена на "Пеперуди" на турския режисьор Толга Карачелик, а наградата на младежкото жури за филм от международния конкурс отиде при "Техеран: Град на любовта" на Али Джаберансари.

Блясъкът на славата: Димитър Маринов след "Оскарите" (ВИДЕО)

Отличието за най-добър документален филм беше присъдено на "Тайният живот на Вера" на режисьора Тонислав Христов. Наградата е диплом и парична премия от 1 000 евро. Почетен диплом беше връчен и на филма "За бащите и синовете" на Талал Дерки.

Сред официалните гости на 23-ия „София филм фест” бяха Кшищоф Зануси, Биле Аугуст, Павел Павликовски, Димитър Маринов и Агнешка Холанд. След официалното закриване, кинофестивалът ще продължи до края на март с прожекции в столицата и с традиционни издания в Бургас, Пловдив и Варна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.