Бурите застрашават и популацията на редки видове животни

Силните урагани в тропическите ширини на Атлантика не само нанасят огромни икономически щети, но влияят изключително негативно на състоянието на горите на островите в Карибско море и крайбрежието на Америка, предаде БГНЕС. В бъдеще стихийните бедствия ще се превърнат в най-голямата заплаха за тяхното съществуване. „Това, което се случи на Пуерто Рико, е прогноза за бъдещето. Ураганите ще унищожават все повече гори – всичко, което по-рано ги защитаваше от разрушителната сила на стихията, вече не съществува. Площта на горите намалява, те стават все по-малко и по-малко разнообразни, защото не разполагат с време за възстановяване“, заяви Мария Уриарте от Колумбийския университет в Ню Йорк.

През последните 3 години крайбрежието на Северна Америка редовно е връхлитано от силни урагани, които нанасят огромни икономически щети на крайбрежните градове и селища. Те също така създават големи проблеми за популацията на някои видове редки животни.

Тропическата буря "Пабук" отне живота на трима души в Тайланд (ВИДЕО)

Само през август и септември 2017 г. в Атлантика са възникнали четири силни урагана от четвърта и пета категория: „Харви“, „Ирма“, „Хосе“ и „Мария“, които оставиха Пуерто Рико без ток и създадоха потенциална катастрофална ситуация по атлантическото крайбрежие на САЩ и Мексико.

Освен разрушения, за ликвидирането на които всяка година се харчат десетки милиарди долари, подобни вихрушки изключително негативно влияят на екологичната система на Карибските острови и Централна Америка, унищожавайки колонии от редки видове животните и растения.

Ураганът „Мария“ е бил изключителна разрушителен. Тя е унищожила и сериозно повредила три пъти повече дървета, отколкото ураганите от трета категория. Стихията е засегнала горите изключително неравномерно – част от дърветата не са пострадали, а други са били напълно изкоренени. Сред първите са били ниските палми, а сред вторите – дърветата, които са особено ценени заради своите качества от дърводобивната промишленост. Като цяло ураганът е унищожил 12 пъти повече такива дървета.

До четири по-силни урагана тази година в Атлантическия океан

Тяхното изчезване ще доведе не само до масови екологични промени и намаляване на броя на животните, които се нуждаят от тази флора, ни и до това, че тропиците вече няма да могат да поглъщат въглеродния двуокис, а да го отделят. Това ще ускори глобалното затопляне и ще направи ураганите още по-разрушителни, предупреждават учените.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.