Колко адекватни са действията на МВР и имало ли е полицейски чадър над наркогрупа?

Професионална небрежност – това е нарушението, което МВР–Плевен е констатирало след проверка по разследване на NOVA за опасни връзки между полицаи и наркодилъри. Проверката е приключила с дисциплинарно наказание за униформения, срещнал се с известния в наркосредите Ивелин Иванов-Мечката. Срещата не е била докладвана и регламентирана от МВР, каза за NOVA директорът на плевенската полиция.

Какво получава шефът на "Криминална полиция" във Второ РПУ- Плевен от обвинения за лидер на наркогрупа Мечката и защо двамата се срещат? Това трябваше да установи проверката в областната дирекция с краен срок 29 март, след като в разследване на NOVA показахме видеозапис на двамата, както и разкази на хора, близки до групата му от 8 души, обвинени в наркоразпространение след акция на Спецпрокуратурата.

Две седмици след излъченото разследване по NOVA, проверката на МВР - Плевен излиза със заключението, че началникът на "Криминална полиция" Цветомир Илиев е проявил „небрежност в служебната дейност” и „нарушения на служебната дисциплина”, заради което му е наложено дисциплинарно наказание - писмено предупреждение за срок от 6 месеца. През това време полицаят е преместен на работа в поделение на МВР извън Плевен.

Защо срещата му с криминално проявения в хранителния магазин е определена като небрежност, попитахме директора на плевенската полиция.

След разследване на NOVA: Започва проверка на II РУП - Плевен

"Няма нормативни документи, които изискват при комуникация с такива лица, представляващи криминален контингент, съответно да се докладва предметът на тази среща. При извършване на ново дисциплинарно нарушение следва по-тежко, дори и уволнение. Компетентна е съответната прокуратура да реши дали има престъпление или няма, а материалите са събрани от комисията и ние ги предоставяме на прокуратурата", каза диркеторът на ОД на МВР-Плевен Красимир Начев.

В момента обаче тече още една проверка по случая – на цялостната дейност на Второ районно в Плевен, където досега работи Илиев. А междувременно пред нас проговаря пореден очевидец сред обвиняемите около Мечката за наркоразпространение. Павел Павлов-Балки е един от осемте в групата, който към момента е на свобода под гаранция. Свързва се с нас, за да защити полицая Илиев, макар и да не отрича неговата свързаност с криминалните наркоиграчи.

Разследване на NOVA: Опасни връзки между полицаи и наркодилъри

Доказуеми ли са думите на Павел? Екипът ни проверява кой е полицаят Васко и участва ли в корупционна схема. Факт е обаче, че в своите свидетелски показания по делото за наркоразпространение част от задържаните с килограми наркотик около Мечката са посочили имена на няколко служители. Сред тях има още един от Второ районно управление, бивш надзирател в затвор, заемащ пост в дирекцията, и един ръководен кадър там.

Шефът на МВР-Плевен заяви пред NOVA, че ако има твърди доказателства за участие на други полицаи в нерегламентирани връзки с наркодилъри, ще предприеме адекватни мерки срещу тях. Материалите по случая с полицай Илиев са предадени в Oкръжната прокуратура, а данните за други полицаи са обект на разследване от специализiранато държавно обвинение. Работата им продължава.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.