Решението беше взето след двудневни преговори във Вашингтон

След двудневни преговори НАТО реши, че няма да бъдат разполагани нови военни сили в Черно море. Алиансът обаче излезе със специален пакет от мерки, които включват засилено наблюдение и присъствие на кораби. Първите дипломати за пореден път осъдиха и действията на Русия в Крим.

Захариева се срещна с членове на двете камари на Конгреса на САЩ

„Русия в много действия вижда провокация, но истината е, че не някой от съюзниците на НАТО, е окупирал незаконно част от друга територия. Идеята на всички е да продължаваме диалога с Русия. Планът, който приехме, потвърждава ангажиментите от 2016 г., не включва разполагането на нови сили на НАТО в Черно море. Анексирането на Крим със сигурност промени ситуацията в Черно море", каза заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Всички ние се съгласихме, че Русия продължава да е в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Днес, за пореден път, всички ние призовахме Русия да се завърне към пълното изпълнение на договора. Времето обаче изтича и НАТО се подготвя без този договор. Обсъдихме и възможните мерки, които да предприемем, ако Русия не се върне към договора. Ще бъдем премерени и координирани, нямаме намерение да разполагаме ядрени ракети в Европа”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.