Опасен ли е участъкът?

Опасна жп линия. Клип, публикуван в социалните мрежи, предизвика възмущението и притеснението на пътуващите по маршрута София-Варна. Във видеото ясно се вижда как болтовете, държащи железопътната линия, са разхлабени, край една от най-големите гари в страната - Горна Оряховица.

БДЖ ще е на печалба за първи път от години

"Всяка една реброва подложка е хваната с по три тирфона. Не може да се извадят всичките. В ребровата подложка има други два, които не могат да се извадят с ръка. Вследствие на експлоатация, може един тирфон да се извади. Скоростта е ограничена на 40 км/ч, а изваждането на един тирфон не нарушава сигурността на превозите", каза инж. Йордан Райков от Железопътна секция "Горна Оряховица" пред камерата на "Здравей, България".

Той увери, че Националната компания "Железопътна инфраструктура" поставя на първо място безопасността на превозите. Според него предприетите мерки се изразяват в заменянето на липсващите тирфони. "Имаме план за смяна на износените траверси, коевто ще сес случи при по-хубаво време, тъй като сега мостът не предлага добри условия за работа", каза още Райков.

БДЖ осигурява обслужване на хора с увреждания и с намалена подвижност

Инженерът добави, че гражданин не трябва да преминава по ревизионните пътеки, които обслужват моста. "Не е притеснително, че може да се развие тирфон, тъй като това се получава от вибрациите, атмосферните условия и изгниването на дървените траверси", каза още Райков.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.