Към момента болните от морбили общо в страната са 472

Все повече болни от морбили. България се нарежда на шесто място в Европа по заразени от вируса. Болните у нас вече са 472 души. В световен мащаб болните са се утроили от миналата година. От февруари досега най-много са случаите в София-област – близо 170. В Благоевград и София-град има по около 135 заразени. Най-много боледуват деца, а според лекарите – почти всички пациенти са били без имунизация. 

Сформиран е Национален координационен съвет за контрол на морбили

От февруари извънредно са имунизирани хиляди деца из страната, но заразата продължава да се разпространява.

„Ако имаме 1000 – 3000, но са пръснати из страната – това не е такъв проблем. Но, ако те са групирани в т.нар. „неимунни джобове” - те представляват проблем. А и 25% от боледуващите са деца до 13 месеца, които не са достигнали възрастта за имунизация”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Около 20 са вече болните от морбили лекари и болничен персонал – най-много от тях в „Света Анна” в София.

„За една седмица сме приели 36 деца, болни от морбилна инфекция. Би трябвало да лекуваме само усложненията, но лекуваме всички понеже обикновено това са кърмачета и там измененията могат да настъпят много бързо”, обясни д-р Петър Петров.

Въпреки предписанията на здравните власти, медиците не са длъжни да се имунизират. За тези от тях, които са родени преди въвеждането на задължителните имунизации от 1969-та, работодателят осигурява ваксини. Не така стоят, обаче, нещата при всички останали над 50-годишни.

„Могат  или да си изследват антителата и да видят имат ли следи от прекарано морбили, или просто да се ваксинират. Лошото е, че ваксината много трудно може да се намери в аптеките”, каза доц. Атанас Мангъров.

Затова желаещите могат да се обръщат към личния си лекар или здравните инспекции.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.