Това ще повлияе директно върху човешкия живот

Близо 1 милион растителни и животински видове са застрашени от изчезване, много от които през следващите десетилетия. Това сочи проектодоклад на ООН за биоразнообразието, предаде БТА.

Докладът обхваща намаляването на питейната вода, на горите, на опрашващите насекоми, рибите и много други растения и животни. 

Влажните зони изчезват три пъти по-бързо от горите

На среща в Париж от 29 април до 4 май Междуправителствената научно-политическа платформа за биологичното разнообразие и екосистемните услуги (IPBES) ще обсъди първата от 15 години оценка на екосистемите в света. Състоянието на биоразнообразието е толкова обезпокоително, колкото и глобалното затопляне.

Докладът е с обем 1800 страници. По него са работили 150 експерти от 50 държави три години. Резюмето към него ще бъде обсъдено и прието от 130-те държави-членове на междуправителствената платформа.

Учени: Природните катаклизми - все по-чести

От сега съществуващите около осем милиона вида (от които 5,5 милиона насекоми) между "половин и един милион ще бъдат застрашени от изчезване, много от тях през следващите десетилетия". За 500 години човекът вече е допринесъл за изчезването на най-малко 680 вида гръбначни животни. 

Свиването на биоразнообразието влияе директно върху човешкия живот. Храна, енергия, медикаменти - "това, което хората взимат от природата, е много важно за съществоването им . . . и в повечето случаи не е напълно обновяемо", предупреждава докладът. 

Повече от два милиарда души по света се отопляват на дърва, четири милиарда души пият някаква билка за лечение, а 75% от замеделските култури се опрашват от насекоми. 
Използването на земите (земеделие, използване на горите и минно дело), както и прякото използване на ресурсите (лов и риболов) са основните причини за намаляване на биоразнообразието. Следват промените в климата, замърсяването и разпространението на инвазивните видове.

Три-четвърти от земната повърхност, 40% от морската среда и половината от реките са "сериозно изменени". Най-засегнати са местата с бедно и зависимо от природните ресурси население, които са най-уязвими и спрямо глобалното затопляне. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.