Разговор с Боян Дуранкев, Радан Кънев и Александър Сиди

„Мотивът ми да стана евродепутат е следният: 12 години сме член на ЕС. Твърдя, че аз и моите колеги в "Коалиция за България” имаме рецепти за икономическо развитие, за по-добри доходи. Така, че ще отидем и ще ги реализираме”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” кандидатът за евродепутат, "Коалиция за България” Боян Дуранкев.

Кандидатът за евродепутат от "Демократична България" Радан Кънев каза, че евродепутатът не е чиновник. „Говори се много за европейски чиновници. Евродепутатът е избран демократично политик. Той е представител и на избирателите си и на нацията си. Следващият европарламент ще бъде ключов от гледна точка на посоката, по която ще тръгне Европа – към разпад или към единство. Ние искаме да бъдем част от този дебат, в интерес на българските граждани”, поясни Радан Кънев.

Радан Кънев: Европа има нужда от реформа

„ВМРО доказа през последните 5 години в Европейския парламент как може да се работи и да брани българския национален интерес. Ангел Джамбазки изпълни със смисъл думата евродепутат. Преди това имаше едни пенсионирани политици, които никой не помни. Ще направим това, което е необходимо, за да може България да заеме своето достойно място в Европейския парламент”, каза кандидатът за евродепутат, ВМРО – БНД Александър Сиди.

ВМРО има десетки сигнали срещу ректора на ВТУ

Тримата коментираха и приетите на първо четене промени в закона, които разширяват периметъра на неизбежната отбрана. „Имаме забележки поне по 7 пункта”,  заяви Боян Дуранкев.

„Очевидно огромна част от българите очакват подобен закон. Той беше гласуван оше в края на 90-те години, но беше отменен от Конституционния съд. Предполагам, че отново Конституционният съд ще има думата по конкретната редакция на закона”,  Радан Кънев.

„Това е наш законопроект и ние сме го внесли. Аз гласувах с удоволствие. От години говорим, че това трябва да се случи”, смята Александър Сиди.

Проф. Дуранкев: "Коалиция за България" е категорично против влизането на България в Шенген

Кандидатите коментираха и въпросът за доходите на българина и пакета „Мобилност”.

„Неизбежно това е най-важният въпрос за българските граждани. Най-важен е и в европейски контекст, защото доходите продължават да не догонват средноевропейските. Други източноевропейски държави се движат в тази сфера много по-бързо от нас. Малки са възможностите на един евродепутат да помогне за доходите на българите. Големи са възможностите на силна Европа да придвижи всичките си части към по-малки неравенства”, заяви Радан Кънев.

„Ако нашите български евродепутати, особено трима от тях, ходеха редовно на работа и бяха отишли на най-важното си гласуване – проблемът с доходите на поне 500 000 души щеше да бъде решен. Планът „Макрон” се опита да открадне бизнеса и доходите на тези 500 000 българи. Категорично съм против пакета”, каза още Александър Сиди.

„Колегите от ВМРО подкрепят нашата позиция. Досега защитаваха бизнеса и неговите печалби, но не обръщаха внимание на това, че всъщност пакетът „Макрон” защитава и работниците, които в България се осигуряват на 560 лв., докато френските им колеги се осигуряват на 2000 евро ”, каза още Боян Дуранкев.

Мненията на тримата кандидати за евродепутати относно мигрантската вълна вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.