Партията на труда в Холандия печели най-много места

С изненадваща победа започнаха европейските избори.  Партията на труда в Холандия, към която принадлежи кандидатът за председател на еврокомисията Франс Тимерманс, печели най-много места.

Категоричен проевропейски вот и удар срещу популистките и евроскептичните сили. Макар антимигрантска партия да водеше в проучванията в Холандия, екзит половете изведоха начело Партията на труда - политическа формация, която дори не беше водеща сила в Холандия. Трябва да подчертаем, че това все още са резултати от екзитполове, а първите официални резултати ще излязат в неделя.

 

5 от общо 26 холандски места в Европарламента - толкова получава Партията на труда, сжчат екзитполовете. Според анализатори този резултат увеличава шансовете на Франс Тимерманс - водещият кандидат на ПЕС да наследи Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия."Забелязвам навсякъде, че има нужда от една различна Европа, една Европа, която е много по-ангажирана с борбата срещу климатичните промени, Европа, която да прави много повече в социалната сфера", коментира Франс Тимерманс, водещ кандидат на ПЕС за председател на ЕК

На второ място се нарежда  управляващата Народна партия на премиера Марк Рюте с 4 евродепутатски места."Най-вече съм щастлив, че хората споделят моята визия за Европа, в която признавам много неща не вървят, но че ние трябва да останем в Европейския съюз, за да запазим Холандия силна", обясни Марк Рюте, премиер на Холандия

Общо двете популистки формации - Форум за демокрация на Тиери Боде и Партията на Свободата на Геерт Вилдерс ще вземат едва 4 места. Освен удар за евроскептиците - екзитполовете показват крах за Вилдерс за сметка на новата популистка звезда Боде, който отне 3 евродепутатски места от Партията на свободата.

В Европарламента тече трескава подготовка за изборния ден. Епицентърът на изборната нощ ще бъде пленарната зала, от която ще научим и първите резултати за разпределението на силите в следващия Европарламент. „В 11 часа вечерта италианците последни завършват гласуването и ще започнем да даваме прогнозни резултати за разпределението на местата в новия Европарламент”, пък заяви Оскар Фонтао - директор на продукция в ЕП.

12 хиляди журналисти са акредитирани за изборите в Европарламента, а изборният ден ще се предава от 155 позиции за живи включвания. Пред Европарламента пък ще има мини-фестивал с дебати, коментари и анализи, както и концерт на площад Люксембург.

Изборният процес в Евросъюза продължава и днес, гласуване започна в Чехия, от където е друг водещ кандидат за поста на Жан-Клод Юнкер - Ян Захардил от групата на Европейските консерватори и реформисти. Вот днес се провежда и в Ирландия.

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.