Вижте какви са основните правила в различните държави-членки на ЕС

Всяка държава в Европейския съюз има свои правила за гласуване на изборите за Европейски парламент, които се провеждат между 23-26 май.

Ето основните правила:

Кой, кога гласува?

21 от 28-те държави-членки на ЕС гласуват на избори на 26 май, неделя, включително Франция, Германия и Полша.

Великобритания и Холандия гласуваха в четвъртък, 23 май; Ирландия на 24-ти; Латвия, Малта и Словакия на 25-и.

В Чешката република гласоподавателите имаха два дни, за да стигнат до избирателните секции, на 24-ти и 25-ти май.

Три метода, 28 варианта

Разпределението на местата в Европейския парламент се основава на пропорционален вот. В държавите-членки обаче съществуват три различни процедури за избиране на евродепутати, обобщава БГНЕС.

- Системата за преференциално гласуване се използва в 19 страни, включително Италия, Полша, Холандия и скандинавските държави. Тук избирателят може, в зависимост от държавата, да промени реда на имената в партийния списък, за да подкрепи предпочитания от него кандидат, да премахне кандидати от избирателния списък или дори да избира и смесва кандидати от различни листи.

- Затворената бюлетина позволява да се гласува само за една партийна листа, в която са подредени кандидатите, а редът по който се класират е фиксиран. Списъците се определят от партиите с предпочитаните от тях кандидати най-горе в листата. Този метод означава, че избирателите не могат да избират конкретни лица.

Той се използва в седем държави, включително Германия, Франция, Испания и Великобритания извън избирателния район Северна Ирландия.

- В Малта, Ирландия и Северна Ирландия гласоподавателите не гласуват по партийни листи, а избират само лица, като подреждат кандидатите по реда на предпочитанията си.

Задължително гласуване

Гласуването е задължително в пет държави-членки: Белгия, България, Кипър, Гърция и Люксембург. Белгия и Люксембург могат дори да издават глоби в случай на неявяване пред урните.

Регионални избирателни райони

Повечето държави-членки на ЕС гласуват за парламент като единни субекти, но пет определят регионалните избирателни райони.

Белгия има три избирателни района, определени по езикови линии. Другите са географски: 13 в Полша, 12 във Великобритания, пет в Италия и три в Ирландия.

Поща, пълномощно и интернет

16 държави позволяват гласуване по пощата, в повечето случаи в полза на граждани, живеещи в чужбина. Те включват Великобритания, Германия, Испания и скандинавските нации.

6 държави позволяват гласуване чрез пълномощно, при което дадено лице може да поиска от друг да гласува от негово име. В Белгия, Великобритания,

Франция и Холандия тази възможност е достъпна за всички. В Полша и Швеция тя е запазена за гласоподаватели, които не могат да отидат на място за гласуване, включително поради възраст или увреждане.

Гласуването онлайн е позволено само в технически напредналата Естония.

Представителство на жените

11 държави налагат квоти по полов признак в кандидатските листи.

В Белгия, Франция, Италия и Люксембург списъците трябва да съдържат еднакъв брой мъже и жени. В Хърватия, Испания и Словения най-малко 40% трябва да са от един пол, намалявайки до 35% в Полша и 33% в Гърция и Португалия.

В Румъния най-малко една жена или един мъж трябва да бъдат включени във всеки един списък.

Някои страни имат въведени мерки, за да гарантират, че квотите за половете са изпълнени, но санкциите не винаги са достатъчни, за да накарат страните да изпълнят това условие.

Въпреки че несъответстващите списъци се унищожават в Гърция, в страни като Франция и Люксембург единственият риск е глоба.

Минимална възраст

Във всички страни, с изключение на три държави, възрастта за гласуване е 18.

В Гърция тя е 17, а Австрия и Малта позволяват гласуване на 16 години.

За кандидатите, в 15 страни, минималната възраст е 18.

Тя нараства до 21 в 10 други, включително Полша и Чешката република.

В Румъния кандидатът трябва да е навършил 23 години, а в Италия и Гърция минималната възраст за да бъде избрано лицето за евродепутат е 25 години.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.