В събота полицията в Париж публикува снимка на един от заподозрените

Френската полиция арестува трима души след експлозията в сърцето на югоизточния град Лион миналата седмица, при която бяха ранени 13 души, предаде БГНЕС.

Полицията публикува нова снимка на заподозрения за бомбата в Лион

Заподозряният за бомбеното нападение - 24-годишен алжирски гражданин, бе арестуван заедно с майка си и друг алжирец - студент, който е приятел на семейството, съобщиха от прокуратурата в Париж.

"Заподозреният е студент по ИТ, който преди това не е бил известен на полицията", каза кметът на Лион Жерар Коломб. "Полицията също разпитва сестра му, но тя не е арестувана", добавиха парижките прокурори. Стартирано е разследване във връзка с "опит за множество убийства, свързан с терористична организация".

Полицията издирваше мъж, който бе забелязан с велосипед близо до мястото на взрива, със зелена тениска и светли бермуди и носещ тъмна раница. Той бе обект на всеобщо недоволство, когато експлозивно устройство, пълно с винтове, сачми и лагери, беше поставено пред пекарна близо до ъгъла на две претъпкани пешеходни улици в историческия център на Лион. Полицията разпространи снимки на заподозрения в Туитър, което доведе до "няколко десетки" обаждания от хора с информация.

Източници, близки до разследването, подозират, че експлозивът е ацетон пероксид или APEX, летливо съединение, използвано в смъртоносните атаки в Париж на 13 ноември 2015 г.

Тринайсет души бяха ранени при взрива - осем жени, четирима мъже и 10-годишно момиче - от които 11 имаха нужда от болнично лечение. Смята се, че нито едно от нараняванията не е животозастрашаващо. Властите заявиха, че е необходима интервенция за отстраняване на шрапнели.

Все още никой не е поел отговорност за взрива в Лион. 

овините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.