Кристалина Георгиева похвали Румъния за борбата ѝ с половата дискриминация

Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, подчерта важността на инвестирането в човешки капитал за икономическия успех в епоха на технологична трансформация. Георгиева е на двудневно посещение в Румъния и изнесе в реч в Националния университет за политически изследвания и публична администрация (SNSPA), където  бе удостоена със званието „Доктор хонорис кауза” от ректора на университета г-н Ремус Приопи, предаде БГНЕС.

Георгиева подчерта важността на силния ангажимент на Румъния за равенство между половете. Румъния изкара над 90 точки в неотдавнашния доклад на Световната банка „Жените, бизнеса и закона“, който разглежда реформите в целия свят в изминалото десетилетие.

Директорът на Световната банка отбеляза също, че жените в Румъния са водещи в ЕС по отношение на активното им участие в традиционно доминираните от мъже области на науката, математиката и компютърната техника. Те са по-склонни да завършат образователно-квалификационните степени по инженерство и производство, отколкото жени от други страни от ЕС. А със своите 5,2% Румъния се гордее с най-ниското несъответствие в заплащането между мъжете и жените в ЕС, което е доста под средното за ЕС 16%.

„Чудесно е да видим, че румънските жени се отличават в традиционно доминирани от мъже области като науката, математиката и компютърната техника. Това е чудесен пример, който следва да следват другите страни от ЕС ”, каза Кристалина Георгиева. „За да успеят страните в динамичната цифрова икономика, както жените, така и мъжете се нуждаят от равни възможности за успех в бизнеса и на работното място във всички сектори и региони“, допълни тя.

Световната банка се ангажира да подкрепя развитието на по-добри здравни грижи за хората в Румъния.

В момента се изпълнява проект на стойност 250 млн. евро, който подкрепя медицинската инфраструктура, и се подготвя нов проект за разширяване на обхвата на първичната здравна помощ за по-слабо обслужваните популации. Новата операция, основана на резултати, би помогнала да се затворят пропуските в предоставянето на услуги чрез увеличаване на достъпа до семейни лекари, превантивни грижи и универсално застрахователно покритие.

По време на посещението си в Румъния Кристалина Георгиева изнесе реч на международната конференция на високо равнище на тема „Ролята и положението на жените в съвременното общество - между овластяване, лидерство и дискриминация по полов признак”, организирана от румънското председателство на Съвета на Европейски съюз. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.