Тя припомни, че България и Македония нямат железопътна свързаност помежду си

България и Македония все още трудно постигат съгласие по спорните исторически теми.

Няма общо решение по датата за честване на Гоце Делчев и след днешната среща между  правителствените делегации на България и Северна Македония. Тя е първата след подписването на договора за приятелство.

Прилага ли се ефективно договорът за приятелство между България и Северна Македония?

Две години след подписването на договора за приятелство - България и Македония имат напредък в икономическите отношения, туризма,  транспорта , образованието. Проблемна остава темата с историята. Заключението идва дни, след като македонски историци предложиха вместо на рожденната дата или в деня на смъртта му, паметта на Гоце Делчев да се чества  на 7 октомври, когато комунистическата власт у нас предава костите на революционера на Скопие.

"Подчертавам, че това е предложение на тяхната част от комисията, която е категорично неприемлива за нас. И е абсурдно е да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито", каза министърът на външните работи Екатерина Захариева. 

На предложението реагира и вицеприерът Каракачанов, който вчера предложи България да стане от масата на преговорите със Северна  Македония. Външният министър Никола Димитров заяви, че страната му е изцяло посветена на процеса по уеднаквяване на историческия прочит на общи дати и личности.

"Не съм историк, но съм удебен, че именно Гоце Делчев и неговото дело, може да бъде мостът за израстването на приятелството помежду ни", каза още министърът на външните работи на Северна Македания Никола Димитров.

Димитров допълни, че резултати трудно се постигат с ултимативен тон. Българският външен министър  заяви, че би дала шанс до края на годината на работната комисия, свързана с историята, преди страната ни да се откаже от нея. С подписването на договора за добросъседство и приятелство с България, македонците се надяват да ускорят процеса по приемането им в ЕС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.