Първоначално системата ще обхване 6000 км от републиканските пътища

Тол системата тръгва пробно у нас от 16 август. Това стана ясно от изявление на заместник - министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Първоначално новият начин на плащане за пътищата ще важи само за товарните превози. Направен е и тол калкуратор, който ще помага на превозвачите да избират най-подходящия маршрут.

Започна строежът на нов участък от АМ "Хемус", ще въвеждат тол такси

Първоначално системата ще обхване 6000 км от републиканските пътища. Това ще бъдат предимно транзитни коридори - магистрали, първокласни пътища и част от второкласните. За различните участъци ще има и отделни тарифи. 

„Най-точните резултати ще бъдат ясни, когато започнем техническа експлоатация, когато имаме бордови устройства, GPS тракери, карти за тежкотоварните автомобили, на база, на които се отчита реално изминатото разстояние. Така ще имаме реална представа - ние и колегите от транспортния бранш, колко би им коствало преминаването по републиканската пътна мрежа”, каза зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

С колко и откога ще се повишат тол таксите?

За бързото събиране и обобщаване на информацията отговорност носи новоизграденото тол управление. След като станат ясни тарифите и обхвата на тол системта ще бъде пуснат специален онлайн калкулатор, с който всеки превозвач ще може да изчислява разхода си за премиване по определен маршрут.

„Те ще могат да планират пътуванията си на базата на динамичен избор от карти относно начална и крайна точка, генериране и калкулиране на маршрут”, коментира проф. Олег Асенов, директор на Националното тол управление.

От 16 август започва тестването на тол системата

От регионалното министерство очакват след въвеждането на системата приходите от тол таксите да бъдат около 700 млн. лв. годишно.

Към момента от началото на 2019 г. са продадени над 4 млн. винетки - приходите, от които са близо 240 млн. лв. Глобите при липса на винетка пък покриват изцяло заплатите на служителите в  тол  управлението.

Репортер: Яна Чинкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.