Допълнителни пари за реклама и привличане на туристи от нови пазари са част от идеите за развитие

Държавата – с нови мерки за спасяване на сезона по морето. Допълнителни пари за реклама и привличане на туристи от нови пазари са част от идеите за развитие.

От януари до май 2 400 000 туристи са посетили България. А до дни очакваме и данните за юни, които ще покажат  дали наистина този сезон по морето е по-слаб. От туристическото министерство ще поискат с 50% повече пари за реклама на родното Черноморие от следващата година. С тях основно ще се промотират родните плажове за юни и септември, когато и интересът е по-слаб.

16% по-малко туристи това лято във Варна

По-малко туристи, но повече приходи по Черноморието от началото на сезона, отчете депутатът Валери Симонов след заседание на областния съвет по туризма във Варна. „Както се казва, сведенията за преждевременната смърт на българския туризъм за 2019 година се оказаха преувеличени”, заяви Симеонов.

„Изключително много ме е яд за тази негативна кампания, защото никога не сме крили, че има проблеми в сектора. Има достатъчно много туристи в националните ни курорти”, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова.

За Елица и Венцислав изборът за морска почивка това лято е родното Черноморие, макар че доста  техни приятели са избрали Гърция и Турция.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Къде морето е по-евтино?

„Мислех си, че ще има по-малко хора, но ми се струва, че сега има доста чужденци има и по-малко българи. Имало е и по-силни сезони”, казва Елица.

„За първа година сме на Златни пясъци и като цяло ми се струва, че чужденците са повече”, коментира Венцислав.

За да се привлекат повече туристи към родните плажове и хотели – министерството иска нови 6 – над сегашните 11 млн. за реклама. „Да можем да отговорим на предизвикателствата и да можем да наложим България като предпочитана туристическа дестинация – особено за летен туризъм”, коментира Ангелкова.

За целта – първо започват разговори с туроператорите, които работят на пазарите в топ 10. „Отделно гледаме и топ 30, отделно и перспективните пазари – САЩ, Южна Корея, Япония, Китай, Индия, Близък Изток”, каза още министърът на туризма.

Започват и разговори с външно министерство – за да се издават визи по облекчен режим за гостите по Черноморието от Русия и Турция. А от тази есен се очаква по курортите да дойдат и първите немски туристи за рехабилитационни процедури. За целта обаче Националният борд по туризъм поиска и повече полети и през есенния сезон към морето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.