Отговорът - от Иван Нейков и Иван Нейков

Четиридневна работна седмица - възможна ли е у нас? Експеримент на русенска фирма вероятно ще даде отговор на този въпрос. Служителите там вече работят с ден по-малко. Засега са избрали почивните им дни да започват от петък. А намаленото работно време няма да се отрази на заплатите, отпуските и социалните придобивки.

Една  фирмена традиция и едно проучване поставят началото на първият у нас експеримент за по кратка работна седмица. „Запазената марка на нашата фирма за петък след обяд беше да отидем да се почерпим на сладкарница със колежките или в едно едно барче да изпием някакъв коктейл. Това е задължително. И от там дойде идеята,че петък така и така сме някъде да се почерпим, защо пък някой да не го използва за нещо друго”, коментира Цветелина Колева, служител на фирмата.

Специалисти опровергаха мит за ползата от почивните дни

„Просто въведохме 4-дневна работна седмица при запазване на възнагражденията и при запазване на годишни отпуски и т.н.-въпросът беше, че бях ентусиазиран от тази идея след като прочетох да нея в едно българско бизнес издание”, обясни управителят Петър Петев.

Моделът работи добре в малката консултантска компания с офиси в Русе и Бургас. Младият и ентусиазиран екип установил, че работата върви и клиентите са доволни. Не се е налагало дори да остават извънредни часове в обичайните работни дни.

Собственикът на фирмата Петър Петев все още не е сигурен в резултата, защото промяната е само на две седмици.

Дългата работна седмица депресира жените

Дали е възможно работната седмица да стане с ден по-къса? Темата коментираха в „Здравей, България” икономистът Владимир Каролев и бившият социален министър Иван Нейков. Според Каролев това може да се случи само в консултантските фирми. „Аз имам такава и при мен работното време е 0 дни. Компанията в Русе също е консултантска и това не е новост”, коментира той. По думите му 4-дневната работна седмица не може да се превърне в масово явление.

„В  момента нашето законодателство познава 14 режима на работно време. А ние ползваме 1-2 такива, т.е. ще видим и информиране на работодателите за новите режими”, коментира Нейков.

Двамата коментираха и темата за това къде ще бъде следващият завод на автомобилния гигант „Фолксваген”. Според Каролев Турция предлага по-добри условия за инвестиция. „При всички случаи страна член на ЕС не може да предложи такива екстри. В публикацията на германската обществена телевизия пише, че дълги години социалните осигуровки няма да се плащат от „Фолксваген”, а от турската държава. Нищо от това не е възможно в България”, коментира икономистът.

Финансист за завода на „Фолксваген”: Турция има по-голям опит от България

„”Фолксваген” взема решенията от чисто икономическа гледна точка”, категоричен е бившият социален министър.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.