Нинова и Борисов размениха остри нападки за стила на управление и за пътя, по който върви България

Задочен спор между лидера на БСП и премиера. Корнелия Нинова и Бойко Борисов размениха остри нападки за стила на управление и за пътя, по който върви България.

От Бузлуджа Нинова призова привържениците на левицата да свалят кабинета. От Пловдив Борисов обяви, че за 45 години БСП са ни върнали не просто назад, но и встрани, а на фона на икономическия ръст, на БСП не й отивало да говори така.

Извън призивите за мобилизация преди местния вот, от историческия връх Бузлуджа дойде и новината, че БСП виждат в лицето на Мая Манолова най-подходящия кандидат за кмет на София.

СНИМКИ ОТ БУЗЛУДЖА ВИЖТЕ ТУК

И тази година Бузлуджа обедини социалисти от цялата страна. Ръководството дойде със заявка да говори за избори, но рязко зави към остри критики. „Борисов управлява не защото може и не защото го харесват, а заради страха, в който държи народа. Да му кажем: „Народе! Изправете се и те ще паднат. Гответе се. Тук сме и идваме”, каза още Нинова.

Извън упреците към властта, БСП си постави и цел - искали да спечелят поне половината кметове. В това число и вота в София, където социалистите гледат с надежда към Мая Манолова.

Кирил Добрев: Мая Манолова е най-подходящият кандидат за кмет на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В София ще е най- интересно и аз съм сигурен, че този път, по който сме тръгнали, ще ни доведе до победа. Този път включва и Мая Манолова. Тя е най-подходяща”, коментира Кирил Добрев.

Други имена, обаче, все още не се посочват.

Реакцията на премиера не закъсня. Бойко Борисов отговори на Корнелия Нинова от Пловдив. "От Бузлуджа лесно се говори, но нека видят какво са правили", с тези думи министър-председателят отговори на червените лозунги от Бузлуджа. „При този икономически растеж, при този подем, който има в държавата, да говориш такива неща не им отива”, каза Борисов.

На думите на Нинова, че хората не го обичали, премиерът предпочете да отговори: „Учителите и директорите от чужбина колко време чакаха за снимки с мен и колко хора благодариха за направеното от правителството? Нали бяхте там и снимахте? Като отговор й пуснете това. Защото от техните въстания, ето и тази археология е била под земята, не само 45-години назад, а и встрани са ни върнали”, посочи още Борисов.

Борисов пред учители в Пловдив: Финансирането в образование е приоритет (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той не спести острите критики към думите на Нинова, но се обърна й към поддръжниците на БСП, които се събраха на Бузлуджа. „Пожелавам им в тази жега да се приберат живи и здрави оттам, защото са доста възрасти хората там и да ги измъчват в жегата... Внимателно да карат също, защото са натоварени магистралите”, посочи Борисов.

По-рано по време на среща с българските учители в чужбина Бойко Борисов обща финансова подкрепа за училищата извън страната. В бюджета за догодина за тях ще бъдат отделени 2 млн. лв. „Обратната миграция се случва, когато се осигурят по-добри условия за живот, но и се създадат условия, така че да бъдат подготвени децата на семействата, които искат да се върнат в България. Стотици семейства се обърнаха към нас с желание да се върнат”, категоричен беше Борисов.

В компанията на кмета Иван Тотев Борисов направи инспекция на преустройството на централния градски площад. Той трябва да е готов окончателно през септември. Премиерът обяви, че ще присъства на откриването, ако местната власт го покани.

Репортери: Благой Бекриев, Методи Владимиров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Росана Манева