Догодина ще осигурим минимум 2 млн. лв. повече за българските училища в чужбина, съобщи премиерът

Премиерът Бойко Борисов се срещна с 400 учители в български училища в чужбина. "Вие сте най-големите будители. Едно голямо "Благодаря" за патриотизма и усилията, които полагате", обърна се към тях той. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че за догодина минимум 2 милиона повече в бюджета ще бъдат дадени за български училища в чужбина. Той участва в 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) в Пловдив. На срещата присъстват министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на културата Боил Банов. 

По думите на Борисов финансирането в образование е приоритет за правителството. "След време тези два милиона могат да станат много повече, защото е важно децата да бъдат подготвени, да учат български език, за да могат да се върнат спокойно с родителите си в България. От друго ще отрежем, но за образование ще има", каза Борисов. 

"За радост, нашите деца в чужбина, те пак са си българчета. Стотици семейства зад граница се обръщат към нас, че искат да си дойдат, но тогава излезе страхотният проблем, че деца, родени второ и трето поколение навън, имат проблем с българския език", каза премиерът. Той отчете и като проблем липсата на работни кадри. 

 

Бойко Борисов отбеляза  подкрепата на правителството за сферата на образованието и напомни, че са осигурени 700 милиона лева за ремонти на близо 1000 училища в страната.

Премиерът коментира и сделката с изтребителите. По думите му 2,2 милиарда лева, които са осигурени за покупката на изтребителите, ще осигурят сигурност на страната. "Аз в живота си борч не съм правил. Даже и за АМ "Хемус" парите сме ги осигурили”, каза той.

„Впечатляващо е това, което правят българските училища и родителите, които жертват част от свободното си време, за да запазят българското у децата си. Това ни прави задължени да ги подпомагаме. Ние припознахме училищата в чужбина като част от образователната система. Все още има много неща, които трябва да направим заедно. Целта ни е да запазим тези деца като част от българската идентичност, да мотивираме част от тях да се върнат у нас. Факт е, че има желание за връщане в родината”, каза министър Красимир Вълчев.  

По-късно премиерът Бойко Борисов и министрите Боил Банов и Красимир Вълчев инспектираха реммонта на централния площад в Пловдив. 

 

„Учителите и директорите в чужбина колко време чакаха за снимки с мен и бяха благодарни за това, което е направило правителството. Не само 45 години назад, но и встрани с ни върнали. Не им отива да говорят така при този икономически растеж и този подем в държавата. Опозицията нека си говори”, коментира Борисов изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова от Бузлуджа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.