Повдигнати са обвинения на 33 души

Над 100 килограма наркотици и боен арсенал бяха открити в гараж, в жилищна сграда в София. Според разследващите, те са били складирани там от групата на Радмил Ранов, по- известен като Радо Ланеца. Това е поредната операция срещу групата му в последните дни.

 Наркотиците и арсенала са открити в  подземен гараж на жилищна кооперация. „Не разбрах в началото за какво, но така по слухове, разбрахме, че има  в гаража някакви незаконни неща в този блок отсреща”, коментира очевидка на акцията.

Жилищната кооперация е обитаема от около две години. Част от гаражите са продадени или отдадени под наем на външни лица. „Ние сме нови хора и не се и познаваме.На това вероятно е разчитала и групата на Радо Ланеца. Според разследващите, те наемали за по няколко месеца помещения в различни части на София. Така стигнали и до квартал "Манастирски ливади"”, коментира живеещ в близост до сградата.

СНИМКИ ОТ СКЛАДА ВИЖТЕ ТУК

 „Около 17 сака с марихуана, по първоначални данни около 70 хил. таблетки екстази, както и много множество количество амфетамин в различни разфасовки, форми - на прах, на хапчета. Подготвено за разпространение”,  коментира Димитър Петров,  административен ръководител на Спецпрокуратурата.

Гаражът бил депо за разпределение към по -дребните дилъри от цялата страна, според  сектор "Наркотици" към ГДБОП. „По наши данни  приблизително е над 100 килограма различните наркотици, включително хероин, кокаин.   Лицата, които са участници в тази група, не всички се познават. Те не са свързани”, обясни Цветан Панков, началник отдел "Наркотици" в ГДБОП.

Разбитата наркобанда търгувала на едро с всякаква дрога

Два автомата "Калашников",  един "Скорпион" , везни и предпазни облекла също са открити в гаража и иззети при спецоперацията. „Намерените така наречените "счетоводни тефтери" на групата, в които е описано количеството, което е преминало през тази складова база, разпределянето на цени”, допълни Димитър Петров.

В тефтерите има имена и на полицаи, за които може да се предположи, че са покровителствали бандата. Наемателят на гаража е известен на службите. Обявен е за общодържавно издирване и е издадена европейска заповед за арест.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.