Държавният секретар на САЩ обсъди темата с канадския премиер

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо увери канадския премиер Джъстин Трюдо, че американски представители работят за освобождаването на двамата граждани на Канада, арестувани в Китай в края на миналата година, съобщава БТА.

"Наш екип работи целенасочено, за да помогне за освобождаването на двамата канадци. Беше грешка те да бъдат задържани", каза Помпейо в началото на срещата си с Трюдо и министъра на външните работи Кристия Фрийланд. 

Централна тема в разговорите му ще бъде Китай, казаха официални източници. В сряда Трюдо заяви, че неговото правителство няма да се отказва от спора с Китай и ще брани канадските интереси. 

Двамата канадци, които вече са обвинени в шпионаж срещу Китай, бяха арестувани, след като миналия декември канадската полиция задържа финансовия директор на китайската компания "Хуавей" Мън Ванчжоу, издирвана в САЩ по подозрение, че е нарушила санкциите срещу Иран. 
Помпейо каза, че дневният ред на разговорите му в Отава включва също ратифицирането на новото споразумение за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико. "То ще е добро за хората в цяла Северна Америка", отбеляза държавният секретар.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.