Голът беше вкаран от Найджъл Робърта

„Левски“ постигна най-трудната си победа от началото на сезона. "Сините" сломиха  „Локомотив”  ПД с 1:0 на "Герена", предаде Gong.bg.

СНИМКИ ОТ ИГРАТА ВИЖТЕ ТУК

В големия герой за момчетата на Петър Хубчев се превърна последното ново попълнение Найджъл Робърта, който наниза единственото попадение в 59-та минута. Автор на асистенцията беше Живко Миланов, за когото това беше 150-и мач в родния елит. 

За Робърта това беше трето попадение от началото на сезона и той дава сериозна заявка, че ще се превърне в титулярен таран на тима. А с трите точки в този мач „Левски“ излезе и временно на върха на класирането. 

Мачът започна с високо темпо, но двата тима гледаха да са по-предпазливи и да не рискуват, знаейки класата на опонента. Удари имаше, но предимно неточни, поне в самото начало на битката. Първата сериозна опасност дойде в 14-та минута. 

Тогава домакините получиха правото да изпълнят пряк свободен удар на около 18-ина метра от голлинията, като зад топката застана Живко Миланов. Ветеранът завъртя много добре топката и тя може би щеше да забие под гредата, но в крайна сметка Анте Аралица скочи и с върха на главата си отклони топката в корнер. 

Гостите играеха умно и чакаха моментите си на контраатака, като им се получаваха доста добри атаки, но винаги им куцаше последният пас. В средата на първата част се стигна и до втората опасност в полза на столичния гранд. 

В 23-та минута при един корнер топката стигна до Янис Каргас на близката греда, който отклони към далечната. Там дебнеше Паулиньо, но в последния момент Ален Ожболт се намеси и с бедро изби топката в корнер и опасността беше предотвратена. 

После мачът се превърна в битка, домакините владееха инициативата, но нямаха точни удари. Франко Мазурек, Станислав Иванов, а в един момент дори и Янис Каргас не успяха да намерят целта. На два пъти левскарите искаха и дузпи преди почивката, но претенциите им не бяха основателни. 

Така се стигна до финалните минути на полувремето, когато като по чудо „Левски” не стигна до гол. В 45-та минута Мазурек получи страхотна топка пред наказателното поле и опита фалцов удар, изключително добре насочен в долния десен ъгъл. Мартин Луков се разтегна максимално и изби. 

В продължението на първата част дойде и най-чистата възможност за "сините". Тогава Станислав Иванов опита едно прострелно центриране, Стивън Езе игра с глава и топката се вдигна високо във въздуха. Изведнъж обаче се свлече, вратарят Мартин Луков я подцени и за негов късмет тя кацна на гредата му. Там нямаше играч на домакините, който да я добута в мрежата и така полувремето приключи без голове. 

„Левски“ настъпи здраво и веднага след почивката. Натискът донесе няколко удара в началото на полувремето, но най-чистите ситуации дойдоха в 52-та минута. Тогава първо удар на Иван Горанов от малък ъгъл отляво беше избит от Мартин Луков. 

Снимка: Bulphoto

Атаката се разви допълнително, като този път топката стигна отляво до Паулиньо, той нахлу до аутлинията и пусна прострелно във вратарското поле, където Найджъл Робърта стреля, Стивън Езе докосна топката и тя се отклони от гредата, като за втори път стълбът спаси гостите от сигурен гол. 

Натискът на домакините продължи и просто нямаше как да не доведе до гол, след като гостите бяха буквално натикани в наказателното си поле. И той дойде в 59-та минута. Тогава Живко Миланов пусна великолепен остър пас в наказателното поле, Стивън Езе проспа ситуацията и позволи на Найджъл Робърта да овладее, а с второто си докосване и да разстреля Луков за 1:0. 

Тази развръзка поактивизира леко "смърфовете", като те стигнаха до първата си по-добра ситуация в 61-та минута, когато Димитър Илиев стреля с глава след корнер, но в крайна сметка не се стигна до точен удар и всичко пред вратата на домакините се размина. 

Постепенно събитията на терена се изравниха и в крайна сметка "железничарите" погледнаха и по-смело напред. Те изпуснаха най-добрата си възможност в 70-та минута. Тогава при една бърза атака с по един пас топката стигна до Димитър Илиев пред наказателното поле, той перфектно намери Бирсент Карагарен отдясно в наказателното поле и той стреля мощно. В последния момент Иван Горанов изби в корнер. 

В тези минути гостите овладяха напълно инициативата и натискаха здраво за изравняване. Бирсент Карагарен и Димитър Илиев не успяха обаче да сътворят по-сериозни опасности. Четвърт час преди края Дейвид Малембана се озова на стрелкова позиция съвсем изненадващо, но и той беше изненадан от топката и я прати в аут. 

В последните секунди на редовното време "железничарите" бяха много близо до изравняването, когато след едно центриране на Георги Илиев се стигна до разбъркване пред голлинията, Стивън Езе и Бирсент Карагарен стреляха мощно, но защитата панически успя да изчисти. 

В крайна сметка този натиск на гостите не се увенча с успех и те преклониха глави пред по-надъхания за победата съперник. С този успех „Левски“ събра 16 точки от 21 възможни и излезе на върха на класирането. Локомотив остана с 13. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Левски: Милан Миятович, Живко Миланов, Янис Каргас, Нуно Рейш, Иван Горанов, Илия Юруков, Мартин Райнов, Франко Мазурек, Станислав Иванов, Паулиньо, Найджъл Робърта;

Резерви: Николай Михайлов, Асен Чандъров, Здравко Димитров, Ивайло Найденов, Насиру Мохамед, Холмар Ейолфсон, Дени Алар;

Локомотив Пловдив: Мартин Луков, Стивън Езе, Милош Петрович, Дейвид Малембана, Бирсент Карагарен, Парвиз Умарбаев, Петър Витанов, Димитър Илиев, Ален Ожболт, Анте Аралица, Момчил Цветанов;

Резерви: Илко Пиргов, Георги Илиев, Един Бахтич, Елитон Жуниор, Николай Николаев, Лукас Масоеро, Йосип Томашевич.

Снимка: Bulphoto

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.