Те са били настанени в затворническото общежитие от открит тип

Все още няма следа от избягалите двама престъпници от затворническото общежитие в Стара Загора. Двамата молдовски граждани прескочили оградата, вчера следобед. Веднага е обявена тревога и е започнала полицейска операция по залавянето им в цялата страна.

Василе Морару и Александър Хаджи са изкарали близо година в ареста на старозагорския затвор до получаване на присъдите си. Заедно с третия свой колега са преместени са в затворническото общежитие от отворен тип преди седмица, където организирали бягството си. „Разбирате, че цялата охранителна система е малко по слаба отколкото в самия корпус, в арести в тези неща”, коментира Запрян Димитров, началник на затворническото общежитие. 

Полицията у нас издирва двама избягали затворници

 

В събота следобед престъпниците се намирали на открития фитнес, счупили част от оградата и избягали в незвестна посока. „Със следови кучета,направихме цяло претърсване на района,може би около 2-3 часа с помощ и от корпуса на затвора, с директора по охраната на затвора,с всички лица, които са заети по тези мероприятия, направихме действията, дори получихме една информация от таксиметров шофьор ,че единия долу на околовръстния път, там оставихме коли”, допълни Димитров..

От избягалите, обаче, нямало и следа. Малко преди бягството молдовците са имали среща със свои близки. Най-младият от тях не се присъединил към плана им. „Третия молдовски гражданин в обясненията си, посочва ,че в последните 2-3 дена са били във влошени отношения,не са споделили с него нищо абсолютно. В общежитията в открит тип в цяла България телефоните са свободни всеки един затворник може да говори да обсъжда различни варианти за бъдещето си, независимо без никакъв контрол от страна на администрацията. Няме право да ги подслушваме”, обясни началникът на общежитието.

Режимът в отворените затворнически общежития бил много либерализиран от 2017-та година. „Сега дойде ли лишен от свобода с постановен открит тип, ние задължително трябва да го извеждаме на работа, да го пускаме, да го награждаваме с отпуски и други неща”, добави той.

Взривиха банкомат в Казанлък (ВИДЕО)

Тримата молдовци бяха осъдени след като взривиха два банкомата в Казанлък и Стара Загора. От тях откраднали близо 90 хиляди лева. Първоначално бяха осъдени на 7 години затвор, но след като признаха вината си и върнаха парите, присъдата беше намалена.  До дни трябвало да бъдат преместени в София, за да си я излежат.

55 лишени от свобода са успели да избягат от затворите у нас за 5 години, по данни от 2018-та година. Ето някои от най-знаковите бягства:

 – в края на април 2014 г. Николай Николов - Шатката и гватемалецът Хосе Мартинез прокопават тунел и бягат от Централния софийски затвор с фалшива патрулка и мъж, облечен като полицай. Мартинез е заловен три години по-късно в Лисабон.

 - 31 май 2016 – Димитър Братанов- Кокала бяга от затвора във варна, където е преместен от белене. заловен е около месец, по-късно след престрелка.

 - в средата на декември същата година 20-годишният Петър Бонев успява да избяга от затвора в Бургас, след като е изпратен да изхвърли боклука. заловен е.

 - през септември 2017 г осъденият за кражба Румен Асенов бяга от затвора във Варна. Използва метален крак на стол, за да раздалечи решетките на килията си и се спуска от втория етаж с помощта на чаршафи. Заловен е. 

И най-зрелищното бягство до момента - това на Владимир Пелов и Радослав Колев през миналата година. Двамата въоръжени с пистолети, успяват да избягат през парадния вход на централния софийски затвор. Подгонва ги само чистачката на двора. три месеца по-късно Пелов е убит от криминално проявен в центъра на Ботевград, а Колев все още се издирва. Случаят става повод за масови проверки в затворите, уволнения на шефове  и серия от наказания в системата.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си