Снимка: iStock
Едно от училищата с нови учебни направления е Гимназията по хранителни технологии и техника в Пловдив
Нуждата от квалифицирани кадри за бизнеса подтикна държавата да даде зелена светлина за нови професионални паралелки.
Мария и Алекс са сред първите ученици, които ще се обучават в най-новото направление на Гимназията по хранителни технологии и техника в Пловдив. То е с професионална насоченост - биотехнология. 26 младежи ще имат възможността да работят в реални условия в истинска лаборатория.
„Привлече ме това, че мога да се развия в много неща, след като завърша 12 клас. И ми се стори най-интересна от всички”, каза Мария Бимбалова, ученик в ПГХТТ.
Електронни дневници ще дават информация за учениците в реално време
Младежите направиха и първия си любителски опит в училищната лаборатория. Чрез него те установиха съдържанието на вредни вещества и нишесте, които се добавят в киселото мляко.
„Ще ми бъде интересно как храните взаимодействат с човешкия организъм, какви вещества има в храните, хранителни стойности, въобще всякакви свойства на храните и напитките”, обяснява Алекс Вълев, ученик.
Полезни съвети за родителите на първокласници
Гимназията по хранителни технологии и техника е едно от учебните заведения, които си сътрудничат с някои големи фирми и предприятия в хранително-вкусовата промишленост. Това е причината да откриват паралелки с нови специалности.
„Откриването на нови паралелки е станало след обсъждане с експерти и в отговор на нуждите на бизнеса”, коментира директорът на ПГХТТ гр. Пловдив Людмила Ганчева.
КРИЗА ЗА УЧИТЕЛИ: Ще останат ли ученици без преподаватели?
След гимназията за възпитаниците на професионалната паралелка по биотехнология има запазени места в Аграрния университет, за да може държавата да осигури достатъчно квалифицирани кадри.
Репортер: Илиян Велков
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.
Редактор: Георги Генов