Поводът е наредба, която предвижда посещения по домовете на отсъстващите ученици

В навечерието на новата учебна година - учители готвят протест пред просветното ведомство. Повод за недоволството е наредба, която предвижда посещения по домовете на отсъстващите ученици.

Част от педагозите смятат, че промяната ще ги превърне от учители в полицаи. Синдикатът на българските учители, обаче категорично се разграничи от организирането на протест.

Според готвените промени детските градини и училищата в страната трябва да сформират постоянни екипи, които да следят дали учениците отсъстват без уважителни причини. Една от задачите на екипите включва посещение на адреса на отсъстващото дете. Преподавателят по китайски език Яна Шишкова обаче твърди, че никой не се е допитал до мнението на учителите.

"През лятото беше представен на вниманието на учителите проект на постановление на МС , в което се предвиждаше ежедневно и незабавно ние да реагираме и да бъдем заедно с екипи от полицаи и социални работници на разположение", каза Шишкова.

Заедно със свои колеги Яна пише становище против промените, подкрепено от над 6000 души в онлайн петиция. "Министър Вълчев излезе по медиите и каза, че няма да бъде всеки ден, или когато се налага, а когато се налага може да бъде и всеки ден", каза още учителят по китайски език.

На 15 септември 60 000 първокласници тръгват на училище

От образователното министерство обясняват нуждата от подобни екипи с ниската средна посещаемост в много училища у нас - на места тя достигала под 50%. 

"Не е целта да ходят всеки ден по домовете. Целта е да има реактивност. Целта е да ги накараме тези деца да ходят на училище ежедневно. Не можем да се откажем от това. Това означава да живеем в бъдеще в общество с повече изключени хора", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Против готвения протест се обявиха всички синдикати в образованието. В официално писмо до медиите  се посочва, че акцията е "провокация с неясни цели". И допълват, че някой разпространява "измислени внушения за нарушени учителски права". 

"Ние засега не идентифицираме протести на учители в множествено число, идентифицираме един конкретен апел за протест на учител, който преди е изразявал отношение срещу проекта на стратегия за детето. Нашето усещане е, че се опитват да етикетират един протест като учителски без той да е такъв, добави Вълчев. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си