Той ще остане там до окончателно решение на съда

Предсрочно освободеният от затвора Джок Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване в Бусманци докато няма решение на съда, последвано от искането на главния прокурор. Това заяви заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов. Той допълни, че друга причина австралиецът да не бъде освободен е неговата персонална сигурност.

„МВР чака в момента всички нужни документи, за да напусне този човек страната. МВР ще изпълни решение на съд тогава, когато всичко е ясно”, каза още той.

Протест срещу освобождаването на Полфрийман

До сряда вечерта във вътрешното министерство не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман и напускането му на Дома за временно настаняване.

Заместник-правосъдният министър Николай Проданов коментира, че дори при напускането на затвора преди ден, австралиецът се е държал агресивно, като с това се потвърждавало и поведението по време на престоя му в затвора.

„Този човек е с ниво на агресивност много по-високо от средното. Той е бил такъв в момента, в който е извършил престъплението, беше такъв и при нас през всичките тези 12 години. Той беше такъв и в момента, в който излезе от затвора”, заяви Проданов.

Казусът „Полфрийман”: Австралиецът вече е с документи, но още е в България (ОБЗОР)

Той допусна, че съставът на апелативния съд освободил Полфрийман от затвора, е бил подведен от някои факти - например завършеното от него дистанционно висше образование. За това нямало никакви документи освен електронни справки, които можело лесно да бъдат манипулирани.

Междувременно стана ясно, че делото по искането за отмяна на предсрочното освобождаване на Полфрийман ще бъде разпределено публично.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.