Съединените щати наложиха мита за стоки за 7,5 милиарда долара на Европейския съюз в петък

Върховният търговски представител на ЕС заяви, че блокът няма да има друг избор, освен да отвърне, след като Вашингтон наложи мита за рекордните 7,5 милиарда долара за стоки на Европейския съюз, съобщава БГНЕС.

"Съжаляваме за избора на САЩ да продължат с митата", заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом в изявление, след като опитите за договаряне на примирие не стигнаха до никъде.

"Тази стъпка не ни оставя друга възможност, освен да следваме курса на своевременно налагане на наши собствени мита в случая с Боинг, където САЩ са констатирали нарушения на правилата на СТО", добави тя.

САЩ налагат мита на европейски стоки за 7,5 млрд. долара

Припомняме, че Съединените щати наложиха мита за стоки за 7,5 милиарда долара на Европейския съюз в петък, въпреки заплахите за ответни действия. Сред засегнатите от митата са „Еърбъс“, френските вина и шотландското уиски.

Митата, които влязоха в сила след полунощ вашингтонско време, се появиха, след като разговорите между представители на Европа и САЩ не успяха да постигнат отмяна.

Одобрената от СТО атака на президента на САЩ Доналд Тръмп влиза в сила, когато Вашингтон е затънал в търговска война с Китай и може допълнително да дестабилизира глобалната икономика.

Наказателните мита взимат на мушка самолети за гражданска авиация от Великобритания, Франция, Германия и Испания - страните, работят по „Еърбъс“ - които сега ще струват с 10 процента повече, когато се внасят в САЩ.

Европа готви контрамерки на американските мита

Но митата са насочени и към потребителски продукти като френско вино, които Тръмп обеща да атакува през последните месеци. Вината от Франция, Испания и Германия вече ще се бъдат посрещани отвъд Атлантика от 25-процентови мита.

В Европа има и друго голямо главоболие, тъй като Брюксел очаква в средата на ноември Тръмп да изпълни заканата си за налагане на наказателни мита върху вноса на коли от Стария континент. Такъв удар ще засегне най-болезнено автомобилния сектор на Германия, въпреки че великани в сектора като Фолксваген и БМВ имат производствени мощности и в САЩ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.