Той заяви, че прекратяването на огъня се спазва, въпреки някои стълкновения

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не е искал да остави никакви американски военни в Сирия, но Израел и Йордания са поискали от него да остави все пак малка част американски военни в тази страна, предаде БТА.

"Тези военнослужещи се намират в съвсем друга част на Сирия, близо до Йордания и до Израел, а други американски военни са разположени на места, на които да "защитават петрола", тоест близо до Ирак", каза Тръмп. Американските военнослужещи в Североизточна Сирия обаче са напуснали тази част на страната, както беше предвидено.

Разгневени сирийци замеряха с картофи американски войски (ВИДЕО)

Вашингтон обяви на 13 октомври изтеглянето от Сирия на около 1000 американски военнослужещи, пет дни след началото на турската офанзива в Североизточна Сирия срещу сирийските кюрдски сили. Част от американските военни започнаха да се изтеглят оттам още на 7 октомври и това проправи пътя за офанзивата на Турция срещу кюрдските бойци.

Миналата седмица САЩ казаха, че Турция преустановява временно, за пет дни, операцията си срещу кюрдите.Този срок изтича утре. Днес Тръмп заяви, че прекратяването на огъня в Североизточна Сирия се спазва, въпреки някои стълкновения. Тръмп освен това предупреди Турция, че ако не "се държи добре", САЩ ще обложат с мита стоките й и ще й наложат санкции. По повод американското изтегляне от Сирия Тръмп каза, че САЩ никога не са обещавали на кюрдите, че ще останат в Сирия "400 години, за да ги защитават".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си