Коментират д-р Станимир Хасърджиев и д-р Стойчо Кацаров

Въпреки увеличения бюджет за здравеопазване за следващата година, доплащането от страна на пациентите няма да намалее. Такова мнение изрази в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Той и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването коментираха парите за здраве за следващата година.

„Похвално е, че има повече пари. За някои хора 400 млн. изглеждат много, но на фона на здравната система, която вече харчи 4,5 милиарда и очевидно не са достатъчни и се изисква доплащане от пациента, тези 400 милиона не са кой знае какво увеличение”, заяви д-р Хасърджиев. „Дефицитът в системата е толкова голям, че се налага да се иска от пациентите доплащане. Най-вероятно тези пари ще дадат някакво спокойствие, но не и за пациентите”, каза д-р Хасърджиев.

Кабинетът одобри бюджета на НЗОК за 2020 г.

Според д-р Стойчо Кацаров има друго по-интересно нещо.

„По миналата седмица, Върховният административен съд отмени наредбата за „основния пакет”. Ако няма „основен пакет”, възниква въпросът, Касата изобщо може ли да плаща оттук нататък”, коментира д-р Стойчо Кацаров. „Вторият въпрос е -  започват преговори за нов НРД, но НРД не може да стъпи на нищо друго освен на „основния пакет”, а „основен пакет” в момента няма. Третият много важен въпрос е, че съдът в мотивите си, с които отмени тази наредба, записа, че ако министърът иска наново да я публикува, трябва да пресметне колко ще струва. Ако министърът изпълни указанията на съда, той трябва, може би за пръв път откакто е създадена Здравната каса, да устойности медицинските дейности”, заяви д-р Кацаров.

Надзорът прие бюджета на НЗОК за 2020 г.

„В България лекарствата са с най-голямо доплащане. Причината е, че като цяло бюджетът ни е нисък, освен това сме членове на ЕС и трябва да плащаме по сходни с останалите европейски държави цени. Но има начини да се намаляват тези разходи”, каза д-р Хасърджиев.

Що се отнася до реформите в системата и ще бъдат ли пресечени престъпните схеми, д-р Кацаров заяви, че не вижда някакви сериозни реформи. „Изговориха се тези проблеми, но те се изговарят всяка година. Имаше промяна в наредбата за медицинската експертиза, която предизвика недоволство в много освидетелствани хора и министерството на здравеопазването върна на заден ход и възстанови стария ред”, обясни д-р Кацаров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.