Те са богати на фибри и бедни на мазнини

Редовната консумация на варива - боб, леща, грах, понижава риска от сърдечносъдови заболявания, коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане, сочат резултати от американско изследване, цитирано от БТА.

Авторите му са установили, че за хората, консумиращи редовно варива, рискът от посочените заболявания е с 10% по-нисък.

Здравословното хранене намалява безпокойството и подобрява настроението

"Сърдечносъдовите заболявания са водещата и свързаната с най-високи разходи причина за смъртност по света. Настоящото проучване показва, че една евтина, достъпна и широко разпространена храна може да промени това - варивата", казва Хана Калеова от изследователския екип.

Бобовите растения са полезни за сърцето, тъй като са богати на фибри, растителни протеини и други хранителни вещества. Бедни са на мазнини и холестерол и имат нисък гликемичен индекс.
Препоръката на специалистите е седмичното меню да включва три купички варива.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.