Броят на ощетените от Александрина Георгиева расте

Увеличава се броят на измамените от бившата служителка на НОИ, неправомерно придобила пари с обещания за по-високи пенсии. От 18 ощетените станаха вече 28 души. Задържаната бивша инспекторка Александрина Георгиева и мъжът, с когото живее на семейни начала, остават в ареста. Дъщеря й беше освободена срещу парична гаранция от 1000 лева.

Само пред NOVA говори една от измамените.

Бивша служителка на НОИ източи 3 милиона лева (ВИДЕО)

Емилия Петрова e навършила необходимите години, но няма нужния стаж, за да се пенсионира.

„Александрина ми изчисли колко трудов стаж трябва да си закупя. Ставаше въпрос за около три години. Измами ме с 4 350 лв. До ден днешен парите не са внесени в НОИ. Така измами и моя съседка с 2 300 лева”, разказа Емилия Петрова.

Александрина Георгиева, обвинена, че е измамила НОИ с над 3 милиона лева, влезе с качулка и белезници в съда. Адвокатът й твърди, че само двама от измамените имат документи, че са й дали пари, за да им купи трудов стаж.

„Никой от останалите хора няма документ, че са дали парите. Вие представяте ли са дадете 10 000 лева и да не поискате документ”, посочи адвокатът й Йордан Давчев.

Как бивша служителка на НОИ е източила 3 млн. лв.?

Според прокуратурата жената взимала между 2 000 и 16 000 лева от кандидат-пенсионерите, на които е издавала фалшиви удостоверения за трудов стаж от отдавна фалирали фирми.

„Взетите суми са различни. По всяка вероятност, хората са преценявани според профила на човека, който е искал да се пенсионира, дали разполага с повече или по-малко пари”, каза прокурорът Димитър Пехливанов.

От НОИ съветват гражданите да не дават пари на ръка. Купуването на трудовия стаж не става в брой и за него се издава специален документ „Всяко предварително плащане е доказателство за неправомерно изплатени суми, които отиват в нечий джоб”, добави директорът на НОИ-Пловдив Розалия Дженева.

До момента е установено, че 116 души са получили  неправомерно пенсии по схемата. Сега те ще връщат парите с лихви.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си