Тя е задържана

Бивша служителка на НОИ е в дъното на схема за източване на 3 милиона лева от осигурителния институт. Тя, мъжът й и дъщеря й "ужилили" 18 пенсионери. За схемата разказаха от Икономическа полиция и Прокуратурата в Пловдив.

През своя фирма, 62-годишна бивша служителка на държавното осигуряване е издавала фалшиви удостоверения за пенсиониране. Набирала клиенти, на които не им достигал стаж. Те й давали на ръка големи суми, за да придобият необходимите „точки“ за пенсия.

 

 

С фалшиви пенсионни бланки и печати на отдавна затворени фирми, тя съставяла неистински документи. По схемата са подправяни и много трудови книжки.

ПЕНСИИ ЗА ПРОДАН: Как е източван НОИ в Силистра?

"Как точно е действала жената, която вчера бе задържана? Когато на хора, навършили възраст за пенсиониране, клиенти на двете и фирми, не им е стигал стаж и те са искали да си го платят, са давали парите на нея, за да плати тя в рамките на комплексна услуга. Тя е задържала парите за себе си, вместо това е изработвала заедно с дъщеря си и мъж, с когото живеят на семейни начала, УП- 30- документ, удостоверяващ стаж. Показаните днес печати са използвани с тая цел, а фирмите са отдавна закрити и архивът им не е наличен. За по-сигурно, очевидно, тя е прибрала въпросните преписки, за да не се докаже измамата. Така има хора, които сега трябва да връщат до 100 000 лв. с лихвите за начислени пенсии, сега оспорени от НОИ. Доста дела са заведени от пострадалите по тоя повод. Намерените преписки са в лошо състояние, защото са били в наводнено помещение. Схемата е била възможна благодарение на огромния хаос, който цари в архивите на предприятия и фирми, а доста от тях са направо заличени. Сред услугите, които нейните две фирми са предлагали, е издирване на загубен стаж. Вместо да го издирва, обаче, тя го е съчинявала с фалшиви документи, подправяла е и трудови книжки, за да съответстват. Клиентите й не са участвали в схемата, те са давали пари, за да си закупят стаж, така че от 18 подобни случая тя е прибрала за себе си 125 000 лв.", съобщи Чавдар Грошев, районен прокурор от Пловдивската районна прокуратура.

 

Видео: БГНЕС

Задържаната жена е била служител в НОИ в периода 1985- 2009 година. През 1992 година е била уволнена, но съдът я връща на работа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си