През 1991 г. оцелява при катастрофа с хеликоптер

Днес на 103 години става актьорът и продуцент Кърк Дъглас, който е истинска легенда в киното не само заради възрастта си, но и заради незабравимите си роли, оставили следа в седмото изкуство.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Кърк Дъглас се ражда на 9 декември 1916 г. в семейство на еврейски имигранти от Чауси, Могильовска област, Руска империя (днешен Беларус) с името Исур Даниелович Демски, пишат от Edna.bg

Дъглас има бедно детство и живее с родителите си и шестте си сестри. Той прави своя филмов дебют в „Странната любов на Марта Айвърс“ (1946 г.) с Барбара Стануик и Лизабет Скот. 

Дъглас скоро се превръща във водеща бокс офис звезда през 50-те години на миналия век, ставайки известен със сериозни драми, включително западни и военни филми. По време на кариерата си той се появява в повече от 90 филма. Дъглас е известен със своя експлозивен актьорски стил, който проявява като адвокат за наказателна защита в „Град без жалост“ (“Town Without Pity”) през 1961 г.

Как изглеждат днес крадците от "Сам вкъщи" (ГАЛЕРИЯ)

Кърк Дъглас става международна звезда с ролята си на безскрупулен боксьор в „Шампион“ (1949), която му донася и първата номинация за Оскар за най-добър актьор. Той получи втора номинация за „Оскар“ за драматичната си роля в „Лошият и красивицата“ (1952 г.) и третата си номинация за ролята на Винсент ван Гог в “Lust for Life” (1956 г.). Неговото име се свързва най-вече с главната роля във филма „Спартак“, както и „Одисей“ и „Викингите“.

Като актьор и филантроп, Дъглас получава общо три номинации за Оскар, Оскар за цялостен принос и Президентски медал на свободата. Като автор е написал десет романа и мемоари. Той е под номер 17 в списъка на Американския филмов институт за най-великите мъжки екранни легенди на класическото холивудско кино и най-високопоставеният жив човек в списъка. През октомври 2004 г., улица в Палм Спрингс, Калифорния е кръстена на негово име.

През 1991 г. оцелява при катастрофа с хеликоптер, а през 1996 г. претърпява инсулт, който затруднява говора му. Той живее с втората си съпруга Ан Байдънс и има четирима синове, сред които и актьорът Майкъл Дъглас.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.