„Ако тя или друг чуждестранен играч пристъпи към подкопаване на демократичните ни процеси, ще предприемем ответни мерки", каза той

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди руския външен министър Сергей Лавров Москва да не се меси в американските президентски избори от 2020 г., съобщават Франс прес и БТА.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„По въпроса за намесите във вътрешните ни дела бях ясен, че това е недопустимо. Ясно казах на Русия, че ако тя или друг чуждестранен играч пристъпи към подкопаване на демократичните ни процеси, ще предприемем ответни мерки", каза Помпео на съвместна пресконференция с руския си колега във Вашингтон.

Конгресът на САЩ обяви в какви нарушения обвинява Тръмп

„Администрацията на Тръмп винаги ще работи за защита на честността на предизборните ни периоди", добави още той.

Сергей Лавров отхвърли всички обвинения. „Отново подчертахме, че всички спекулации за така наречената ни намеса във вътрешните процеси на САЩ са лишени от основание. Те не са подкрепени от нито един факт. Никой не ни е представил доказателства чисто и просто защото такива няма", заяви Лавров.

Помпео заяви още, че САЩ призовават Русия да подкрепи идеята за произвеждане на свободни и справедливи избори във Венецуела, предаде ТАСС.

Майк Помпео отправи остри критики към Русия и Китай

На 23 януари венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо се провъзгласи за и.д. президент на Венецуела. Той бе признат за такъв от САЩ и още няколко десетки държави, сред които са членовете на Групата от Лима без Мексико, както и Организацията на северноамериканските държави и повечето страни от ЕС.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определя ставащото като опит за държавен преврат. Той е подкрепян от страни като Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Сирия и Турция.

„Отношенията между САЩ и Русия трябва да бъдат по-добри, отколкото през последните години и над това работят и двете страни”, заяви Помпео.
„Двустранните ни отношения са сложни. Сътрудничим си в някои области, а в други се конкурираме", добави още той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.