Тошко Вачев е и единственият българин роден в кула на фаропазач

Самоук иконописец от Бургас днес завършва поредната си творбa, посветена на  Св. Йоан Кръстител. Иконата ще бъде дарена за благотворителна кауза. Иконописецът Тошко Вачев е и единственият българин роден в кула на фаропазач.

Точно преди 24 години бившият служител в армията Тошко Вачев прави първата си икона, която пази и до днес. Тогава началник в танкова бригада, той прекарва много от служебните си задължения в Шабла и рисува предимно пейзажи.

„Там стреляхме по вражески изтребители и в последните две три години на службата преди да изляза в пенсия тази муза ме завладя за иконите и замених оръжието с четка”, сподели Тошко Вачев.

ТРАДИЦИИТЕ СА ЖИВИ: Среща с майстори на българските занаяти

Оттогава до днес Тошко Вачев не спира да изписва икони. Прави важно уточнение – изписва, а не рисува. Само за тази година самоукият творец е изписал 52, голяма част от които са дарени на приятели, на църкви или за благотворителни цели. Първата за тази година е на Йоан Рилски, считан за закрилник на българите. Точният им брой обаче е загубил.

„Може би са над 800 икони, тъй като аз творя всеки ден. За да започна да изписвам една икона, аз задължително трябва да науча самата история на светеца и историята на иконата, тъй като моя стил е предимно руски”, разкрива Вачев.

Най-интересното в живота на 61-годишния иконописец започва още от раждането му. Той е единственият българин, роден в кулата на фаропазача, реставрирана тази година и превърната от управата на пристанището в Бургас в градска забележителност. Построена е през 1903-та година и до днес се намира на мястото, където в миналия век е бил историческият вход на пристанището.

„Аз съм роден вътре, а не в родилен дом. Това е моето родно място”, споделя Тошко.

Следващата икона, по която иконописецът започва да работи, е наречена „Св. Богородица - Достойно ест”. Ще я изписва по ясни канони и правила в иконописането. Съдбата й ще реши в процеса на изписване.